Merinowol wassen, hoe moet dat precies en waar moet je op letten? Laten we in dit artikel gaan kijken hoe dat precies zit…

Om te beginnen… Waarom is merinowol zo fijn?

Merinowol komt van de merinoschaap en wordt gezien als een van de zachtste en fijnste soorten wol in vergelijking met andere soorten schapen. Als je ooit een jeukerige wollen trui heeft gedragen, dan was dat zeker geen merinowol. Dat heeft ermee te maken dat merinowol, net als je huid, uit keratine bestaat. Daarom voelt het erg zacht wanneer je iets draagt dat van deze vezels gemaakt is.

Merinowol onderscheidt zichzelf ook van traditioneel wol doordat de vezels fijn zijn en geen stekelige deeltjes hebben. Die stekelige deeltjes zijn verantwoordelijk voor die jeukfactor. Ook is het indrukwekkend dat merinowol bestand is tegen vuur terwijl het vocht absorbeert. Je zal het dus de hele dag veilig, zacht en warm hebben. Merinowol is kostbaar omdat het een natuurlijk product is.

Het is het daarom waard om de tijd te nemen om er zeker van te zijn dat het op een veilige en voorzichtige manier gewassen wordt.

Hoe zit het met het wassen van merinowol?

Laten we kijken naar de aandachtspunten bij het wassen van merinowol…

Wanneer was ik merinowol?

Wol hoeft niet zo vaak als andere vezels gewassen te worden vanwege zijn zelfreinigend vermogen. Net als bij cashmere hoeft wol dus niet iedere keer dat je het draagt ook gewassen te worden.

Merinowol heeft namelijk de eigenschap dat het het vocht uit het lichaam opneemt. Het is mogelijk dat het vocht daarna weer vrijgelaten wordt. Dit zorgt ervoor dat merinowol vrij van geuren kan blijven.

Hoe was ik merinowol?

Vermijd het wassen van merinowol in de wasmachine, want dat kan pluizen veroorzaken. Wol mag hoe dan ook niet in de wasmachine gewassen worden.

Om de wol vers te houden is het het beste om de wol met de hand te wassen. Je kunt de labels eventueel negeren als er staat dat het alleen gestoomd mag worden. Door merinowol met de hand te wassen bespaar je geld en voorkom je contact met onnodig harde chemicaliën van de stomerij. Merinowol is gemaakt van geweven vezels en de chemicalien zouden daarin terecht kunnen komen. Ze kunnen de wol daardoor een raar effect meegeven, zoals een vreemde glans.

Vul een gootsteen of een teil met lauw-warm water en milde zeep zoals Woolite. Laat het een minuut intrekken. Let op dat je de wol niet te lang in het water laat! Wees voorzichtig om het wol niet tegen zichzelf te laten wrijven omdat het anders vrij makkelijk pluist. Spoel met warm water om de zeep eruit te krijgen.

Mocht je het tóch in de wasmachine wassen, hoewel wij het hoe-dan-ook afraden, gebruik dan het wol-wasprogramma waarbij de wasmachine enkel wiegt. Sommige wasmachines vervilten de wol doordat hun programma’s de trommel helemaal doordraaien in plaats van zacht te wiegen…

Was de wol ook nooit warmer dan 30 graden. Een wisseling van temperatuur zorgt voor krimpen, dus wassen met lauw water wat kouder is dan 30 graden is meer gewenst. Merinowol mag niet warmer dan 30 graden gewassen worden. Centrifugeer daarbij niet.

Hoe droog ik Merinowol?

Leg het kledingstuk op een handdoek en rol het op om het overmatige water eruit te krijgen. Zet het object daarna weer in zijn oorspronkelijke vorm en leg het plat neer zodat het zonder krinkels verder droogt. Houd het uit de buurt van hitte zodat het niet krimpt.

Andere tips

  • Dat de wol gaat pluizen, is een natuurlijk proces dat inherent is aan merinowol omdat het een ruwe grondstof is. Als pluisjes ontstaan, komt dat over het algemeen doordat kortere vezels naar de oppervlakte van het textiel komen.
  • Alkalische wasmiddelen kunnen het beste vermeden worden omdat deze de wolvezels aantasten of oplossen.
  • Wol heeft een zelfreinigende werking (zie een van de vorige paragrafen). Dit heeft het van nature waardoor je wol minder vaak hoeft te wassen dan andere soorten textiel.
  • Tot slot mag wol nooit gestreken worden omdat de wol bij contact met een heet strijkijzer schroeit. De wol wordt ook minder veerkrachtig door het strijkijzer. Ook mag het vooral nooit in de droger. Anders zal het kledingstuk je niet meer passen.

Vertel het ons: zit er veel merinowol in jouw kledingkast?