Wat zijn de beste textielverfrissers om te kopen? Wij zochten het uit en geven je hier onze beste keuzes. Lees verder…

Soms kun je wel wat hulp gebruiken om je textiel na het wassen lekkerder te laten ruiken. Het hoeft dan niet alleen om textiel te gaan waar de geuren moeilijker van verdwijnen in de was, zoals bijvoorbeeld bij rook of zweet. Je wil dat elk item lekker blijft ruiken, of het nu net gewassen is of niet.

#1 beste textielverfrisser voor tijdens de wasbeurt

Met geurboosters kun je tijdens het wassen een extra boost aan je textiel geven. De booster is dus iets anders dan de wasverzachter, alhoewel die ook voor een heerlijke geur kan zorgen. De sterkte van de geur van de wasverzachter kan na het drogen al weer snel verdwijnen, terwijl de booster een hogere intensiteit heeft.

De booster is ook geen vloeibaar middel, maar het betreft geconcentreerde korreltjes die je rechtstreeks in de trommel van je wasmachine doet. De korrels krijgen dus alle tijd om zich met je was te vermengen en hun geur af te staan. Je was blijft hierdoor langer lekker ruiken.

Beste wasparfum

Een andere optie om je textiel voor een langere periode fris te houden is het gebruik van een wasparfum. Zeker wanneer je geen voorstander bent van het gebruik van aparte wasverzachters, kan dit product je was een stuk frisser laten ruiken. Er is nog een ander voordeel: door de concentratie van de geur in het wasparfum heb je er maar heel weinig van nodig per wasbeurt.

Daar waar je vroeger misschien wel twee keer zoveel wasverzachter dan voorgeschreven gebruikte om iets van het effect van de geur op te kunnen merken, heb je hier maar een beetje van nodig. Voor een sterker effect kun je natuurlijk wel voor iets meer wasparfum kiezen, maar je zult merken dat dit zelden nodig is. Bij de sterkere geuren (zoals lavendel) is het zelfs aan te raden om eerst iets minder te proberen en te kijken of je dit voldoende vindt.

Gelukkig kun je vaak een proefset bij wasparfums kopen, zodat je elke geur in een kleinere verpakking kunt proberen, voordat je een grote fles koopt.

Textielverfrissers net voor gebruik

Refresh spray van Robijn of Ambi Pur helpt je op het specifieke moment dat je de frissere geur nodig hebt. Wanneer je kleding nog niet vies is, maar toch niet meer schoon ruikt, kun je de spray gebruiken om weer die net gewassen geur te bereiken. Het is als het waren een oppepmiddel voor je kleding of andere items, wanneer het eigenlijk nog te vroeg is om ze weer in de wasmand te gooien. Ook kleding die je zelden draagt – zoals een bepaald jasje met de feestdagen – kan zo weer heerlijk geuren. Spray het ook even kort in voordat je het weer in een hoes terug in de kast hangt. 

Andere manieren om je textiel te verfrissen

Het verfrissende element kun je ook bereiken wanneer je je droger gedurende het jaar gebruikt om je was te drogen. Je gebruikt dan aparte droogtrommeldoekjes die in verschillende geuren verkrijgbaar zijn. Je kunt er je drogende was net iets extra’s mee geven en je ruikt het verschil ook echt als je de was daarna uit de droger haalt en aan het opvouwen bent.

Zodra je alles opbergt in een kledingkast, kan het wel eens gebeuren dat de frisse wasgeur snel verdwijnt. Er hoeft maar een item in die kast te liggen die anders ruikt en die geur neemt het dan over. Het kan daarom slim zijn om bijvoorbeeld je schoenen niet onderin dezelfde kast te zetten als je kleding en dit doe je zeker niet net nadat je ze gedragen hebt. Laat alles wat je meerdere keren wilt dragen – schoenen, kleding of jassen – altijd luchten voordat je ze opbergt.

Geurbuiltjes in je kledingkast kunnen wel helpen om de frisse geur te bewaren. Je legt de zakjes tussen je beddengoed of hangt het aan een kledinghaak om in het hanggedeelte zijn geur te verspreiden.

Waar let je op bij het aankopen van textielverfrissers?

Allereerst bedenk je je waar je echt behoefte aan hebt. Als je was fris uit de wasmachine komt met alleen je wasmiddel, hoef je niet iets extra’s toe te voegen. Haal je je was uit de wasmachine en valt je dan al een muffe geur op? Dan kun je de booster of het parfum een kans geven, eventueel in combinatie met wasverzachter. Gebruik je geen droogtrommel, maar laat je je was in de zomer buiten of in de winter binnen aan een droogrek drogen? Dan kan het daarna prettig zijn om een geurbuiltje in je opbergruimte te hangen of leggen. Wanneer je de droogtrommel wel gedurende bepaalde perioden inzet, kan het droogtrommeldoekje verschil uitmaken.

Het soort textiel kan ook nog bepalend zijn voor de keuze voor een textielverfrisser. Wanneer je een bed&Breakfast runt, wil je dat je beddengoed en handdoeken ten alle tijden een lekkere geur in de kamer verspreiden. Door geurbuiltjes in je linnenkast te leggen kun je dit voor elkaar krijgen, maar ook een geurbuiltje in de accommodatie zelf kan de geur licht terug laten komen tijdens het verblijf van gasten.

De geur zelf én de geurintensiteit zijn als laatste van doorslaggevende aard voor een bepaalde textielverfrisser. Houd je absoluut niet van de geur van lavendel? Dan kies je die geur in geen enkele vorm van verfrisser. Houd je in de winter juist van de geur van vanille? Was dan je handdoeken bijvoorbeeld apart van je andere was en doe er juist een scheutje extra bij. Zo geurt je hele badkamer lekker als het buiten koud en nat is.