Wat zijn de beste textielverfrissers om te kopen? Wij zochten het uit en geven je hier onze beste keuzes. Lees verder…

Soms kun je wel wat hulp gebruiken om je textiel na het wassen lekkerder te laten ruiken. Het hoeft dan niet alleen om textiel te gaan waar de geuren moeilijker van verdwijnen in de was, zoals bijvoorbeeld bij rook of zweet. Je wil dat elk item lekker blijft ruiken, of het nu net gewassen is of niet.

Onze zoektocht naar de allerbeste textielverfrisser

Textiel kan na verloop van tijd aardig gaan stinken. Hoogst onprettig natuurlijk. Met name in de hete, kleffe zomermaanden hebben wij er erg veel last van. Dus zijn we op zoek gegaan naar een oplossing. Die oplossing vonden we in de vorm van een textielverfrisser. Het fijne van zo’n verfrisser is dat hij specifiek werkt voor textiel en de vervelende geurtjes buiten de deur houdt.

Waarom wij textielverfrissers reviewen

Wist je dat wij intussen zoveel textielverfrissers hebben uitgetest dat we de tel kwijt zijn geraakt? Met andere woorden: we hebben ervaring uit eerste hand en kunnen ook nog eens uitgebreid vergelijken. Inmiddels hebben textiel verfrissers geen geheimen meer voor ons.

Onze onderzoeksresultaten

Laten we meteen kijken welke textielverfrissers wij als beste uit onze test zagen komen. Daarna nemen we je mee in het proces van ons onderzoek.

#1 beste textielverfrisser voor tijdens de wasbeurt

Met geurboosters kun je tijdens het wassen een extra boost aan je textiel geven. De booster is dus iets anders dan de wasverzachter, alhoewel die ook voor een heerlijke geur kan zorgen. De sterkte van de geur van de wasverzachter kan na het drogen al weer snel verdwijnen, terwijl de booster een hogere intensiteit heeft.

De booster is ook geen vloeibaar middel, maar het betreft geconcentreerde korreltjes die je rechtstreeks in de trommel van je wasmachine doet. De korrels krijgen dus alle tijd om zich met je was te vermengen en hun geur af te staan. Je was blijft hierdoor langer lekker ruiken.

Beste wasparfum

Een andere optie om je textiel voor een langere periode fris te houden is het gebruik van een wasparfum. Zeker wanneer je geen voorstander bent van het gebruik van aparte wasverzachters, kan dit product je was een stuk frisser laten ruiken. Er is nog een ander voordeel: door de concentratie van de geur in het wasparfum heb je er maar heel weinig van nodig per wasbeurt.

Daar waar je vroeger misschien wel twee keer zoveel wasverzachter dan voorgeschreven gebruikte om iets van het effect van de geur op te kunnen merken, heb je hier maar een beetje van nodig. Voor een sterker effect kun je natuurlijk wel voor iets meer wasparfum kiezen, maar je zult merken dat dit zelden nodig is. Bij de sterkere geuren (zoals lavendel) is het zelfs aan te raden om eerst iets minder te proberen en te kijken of je dit voldoende vindt.

Gelukkig kun je vaak een proefset bij wasparfums kopen, zodat je elke geur in een kleinere verpakking kunt proberen, voordat je een grote fles koopt.

Textielverfrissers net voor gebruik

Refresh spray van Robijn of Ambi Pur helpt je op het specifieke moment dat je de frissere geur nodig hebt. Wanneer je kleding nog niet vies is, maar toch niet meer schoon ruikt, kun je de spray gebruiken om weer die net gewassen geur te bereiken. Het is als het waren een oppepmiddel voor je kleding of andere items, wanneer het eigenlijk nog te vroeg is om ze weer in de wasmand te gooien. Ook kleding die je zelden draagt – zoals een bepaald jasje met de feestdagen – kan zo weer heerlijk geuren. Spray het ook even kort in voordat je het weer in een hoes terug in de kast hangt. 

Andere manieren om je textiel te verfrissen

Droogtrommeldoekjes

Het verfrissende element kun je ook bereiken wanneer je je droger gedurende het jaar gebruikt om je was te drogen. Je gebruikt dan aparte droogtrommeldoekjes die in verschillende geuren verkrijgbaar zijn. Je kunt er je drogende was net iets extra’s mee geven en je ruikt het verschil ook echt als je de was daarna uit de droger haalt en aan het opvouwen bent.

Het belang van goed luchten

Zodra je alles opbergt in een kledingkast, kan het wel eens gebeuren dat de frisse wasgeur snel verdwijnt. Er hoeft maar een item in die kast te liggen die anders ruikt en die geur neemt het dan over. Het kan daarom slim zijn om bijvoorbeeld je schoenen niet onderin dezelfde kast te zetten als je kleding en dit doe je zeker niet net nadat je ze gedragen hebt. Laat alles wat je meerdere keren wilt dragen – schoenen, kleding of jassen – altijd luchten voordat je ze opbergt.

Gebruik van geurbuideltjes

Geurbuiltjes in je kledingkast kunnen wel helpen om de frisse geur te bewaren. Je legt de zakjes tussen je beddengoed of hangt het aan een kledinghaak om in het hanggedeelte zijn geur te verspreiden.

Waar let je op bij het aankopen van textielverfrissers?

Allereerst bedenk je je waar je echt behoefte aan hebt. Als je was fris uit de wasmachine komt met alleen je wasmiddel, hoef je niet iets extra’s toe te voegen. Haal je je was uit de wasmachine en valt je dan al een muffe geur op? Dan kun je de booster of het parfum een kans geven, eventueel in combinatie met wasverzachter. Gebruik je geen droogtrommel, maar laat je je was in de zomer buiten of in de winter binnen aan een droogrek drogen? Dan kan het daarna prettig zijn om een geurbuiltje in je opbergruimte te hangen of leggen. Wanneer je de droogtrommel wel gedurende bepaalde perioden inzet, kan het droogtrommeldoekje verschil uitmaken.

Het soort textiel kan ook nog bepalend zijn voor de keuze voor een textielverfrisser. Wanneer je een bed&Breakfast runt, wil je dat je beddengoed en handdoeken ten alle tijden een lekkere geur in de kamer verspreiden. Door geurbuiltjes in je linnenkast te leggen kun je dit voor elkaar krijgen, maar ook een geurbuiltje in de accommodatie zelf kan de geur licht terug laten komen tijdens het verblijf van gasten.

De geur zelf én de geurintensiteit zijn als laatste van doorslaggevende aard voor een bepaalde textielverfrisser. Houd je absoluut niet van de geur van lavendel? Dan kies je die geur in geen enkele vorm van verfrisser. Houd je in de winter juist van de geur van vanille? Was dan je handdoeken bijvoorbeeld apart van je andere was en doe er juist een scheutje extra bij. Zo geurt je hele badkamer lekker als het buiten koud en nat is.

Textielverfrissers: een kritische houding is gewenst

Hoe meer vraag er is naar een bepaald product – als luchtverfrissers – hoe meer aanbod er zal ontstaan. Dat is marktwerking. Het fijne van een groot aanbod textielverfrissers is dat je heel veel keuze hebt. Een nadeel is dan weer dat het aanbod erg onoverzichtelijk wordt. Wat is nu precies de beste textielverfrisser en waarom? Op die vragen geven we in dit artikel antwoord.

Was onze eerste sceptische indruk van textielverfrissers terecht?

Het is helemaal niet zo gek om in eerste instantie wat sceptisch te zijn over verfrissers speciaal voor textiel. Waarom zou je een aparte verfrisser nodig hebben voor textiel, als je ook een ander soort verfrisser kunt gebruiken – of zelfs deodorant? Op het eerste gezicht lijkt er inderdaad weinig verschil te zitten tussen de producten. Maar schijn bedriegt. Van deodorant is namelijk bekend dat het lelijke vlekken kan achterlaten. Andere verfrissers werken niet.

Wat beloven textielverfrisser producenten je zoal?

De beloftes van textielverfrisser producenten zijn doorgaans rechttoe-rechtaan: met dank aan hun product zal je textiel weer heerlijk fris ruiken. Dat kan wel zijn. Maar vergeet niet dat fris ruiken niet hetzelfde is als schoon zijn. Vroeg of laat zul je het textiel toch moeten wassen. In reclames van textielverfrissers zul je snel bloemetjes, bijtjes en zonnestralen zien. Allemaal wat overdreven natuurlijk. Wees nuchter en houd beide voetjes op de grond.

Op deze criteria hebben wij textielverfrissers beoordeeld

Wij beoordelen een textielverfrisser altijd als volgt:

  • De verfrisser moet een aangename geur verspreiden
  • De geur mag weer niet te indringend of synthetisch zijn
  • Er moeten zo min mogelijk deeltjes worden verspreid die schadelijk zijn voor de gezondheid
  • Ook moet de verfrisser goed betaalbaar zijn
  • De verfrisser moet makkelijk zijn in gebruik (zo nodig aan de hand van een fijne handleiding)
  • De verfrisser mag niet zorgen voor vlekken of op een andere manier het textiel beschadigen.

Onze onderzoeksdata voor textielverfrissers

Ook ons onderzoek naar textielverfrissers is rechttoe-rechtaan. Zoals gezegd, hebben wij meerdere textielverfrissers in praktijk getest. In dit artikel delen wij onze testresultaten. Wist je dat we de verfrissers voor langere perioden gebruikt hebben? Bovendien hebben we ze op meerdere soorten textiel toegepast en hebben meerdere redactieleden één merk getest.

Second opinion: de beste textielverfrissers volgens Wascapsules.nl

Wascapsules.nl heeft drie textielverfrissers aangewezen die van erg hoog niveau zijn:

  • Robijn Dry Wash is relatief nieuw op de markt. Deze is verkrijgbaar in de variant Original en de variant Pink Sensation. Je verzacht je stoffen heel eenvoudig. Ook haal Dry Wash kreukels uit je textiel. Geuren die diep in de stof zitten worden geneutraliseerd.
  • Ambi Pur textielverfrisser is een krachtige verfrisser, die je ook kunt gebruiken voor kleding die je niet kunt uitwassen in de wasmachine. Je hebt verschillende varianten, zoalsClassic en Morning Dew.
  • De Febreze textielverfrisser is erg scherp geprijsd en komt in grootverpakking, zodat je maandenlang van frisse geuren kunt genieten. De spray biedt bijzonder veel veerkracht.

Wat hebben Kassa, Radar of de Consumentenbond hierover geschreven

Helaas hebben Radar, Kassa en de Consumentenbond nog geen artikel geschreven over textielverfrissers in het bijzonder. Jammer, maar nog geen man overboord: wij zijn er immers ook nog en op ons kun je bouwen! : ) Aangezien de Consumentenbond veel schrijft over huishoudelijke artikelen is de kans aanwezig dat je in de toekomst toch wat over textielverfrissers leest.

Jouw textielverfrisser vervolgstap

In dit artikel hebben we gedeeld wat ons betreft de beste textielverfrissers zijn en hebben we laten zien waar je deze kunt kopen. Welke textielverfrisser het beste bij jou past, is afhankelijk van het soort textiel dat je wilt opfrissen en de geur die je zoekt. Veel plezier met het vinden van de beste textielverfrisser – een verfrisser die jouw textiel naar een hoger niveau tilt.

>> Bekijk de #1 luchtverfrisser uit onze test: van het merk Lenor

Veel succes!