Linnen kleding wassen, daar is enige voorzichtigheid bij geboden. Laten we hier ontdekken wat er allemaal bij komt kijken…

Tips voor het wassen van linnen kleding

Linnen kleding heeft vele goede eigenschappen waardoor het populair is onder mensen van verschillende leeftijden en culturen. Linnen ademt goed, is sterker dan katoen en moeilijker om te weven. Dat maakt linnen een waardevolle stof om kleding van te maken. Dit heeft ook gevolgen voor de verzorging die het linnen kledingstuk nodig heeft…

Ons wordt vaak gevraagd hoe linnen het beste gewassen kan worden. We verwijzen eerst naar de instructies op de label van uw linnen kleding. Daarnaast hebben we hieronder een aantal tips opgesteld die specifiek voor linnen van toepassing zijn.

Wasmachine

 • Gebruik je de wasmachine? Was dan je linnen kleding altijd met het fijnwas-programma van de wasmachine. Dat is voor kleding die voorzichtig gewassen moet worden of eigenlijk met de hand gewassen moet worden.
 • Als je wasmachine de mogelijkheid biedt om de hoeveelheid water in te stellen, kies dan voor zoveel mogelijk water. De kledingstukken moeten vrij kunnen bewegen.
 • Zet niet teveel kledingstukken tegelijk in je wasmachine. Dat kan ervoor zorgen dat de linnen kledingstukken uit hun vorm gedraaid of getrokken worden. Vul de wasmachine voor de helft.
 • Zorg ervoor dat alle kledingstukken in de wasmachine hetzelfde zijn qua kleur, gewicht en was-instructies.Misschien een overbodige tip: linnen was je – net als katoen – gewoon per kleur apart omdat het afgeeft.
 • Linnen textiel-voorwerpen moeten in koel of lauw-warme temperaturen gewassen worden. Nooit te koud of heet.
 • De linnen kleding kan het beste binnenstebuiten gewassen worden.

Handwas

 • Als je je linnen kledingstukken met de hand wast, gebruik dan alleen voorzichtige, wrijvende bewegingen. Het is afgeraden om ze te wringen, te draaien of te scrubben.
 • Gebruik een mild waspoeder (hierover later meer) en zorg ervoor dat alles goed van het kledingstuk afgespoeld is voordat je het gaat drogen.

Wasmiddel

 • Wij verkiezen normaal gespoken waspoeder boven vloeibaar wasmiddel vanwege de wasmachine-vriendelijkheid en de geur, maar voor tere weefsels zijn er speciale vloeibare wasmiddelen gemaakt. Bijvoorbeeld dit wasmiddel van HG. Te gebruiken bij handwas of in de wasmachine.
 • Ook kan speciale, milde poeder-wasmiddel gebruikt worden. Deze speciale poeder-wasmiddelen zijn kleurstof – en parfum-vrij en bevatten geen agressieve reinigingsmiddelen. Bijvoorbeeld dit poeder-wasmiddel van Ecover (witte was-variant), wat ook voor de hand-was t egebruiken is. Dit is een waspoeder zonder optische witmakers, maar gebruik voor gekleurd linnen de color-variant.
 • Veel wasmiddelen voor witte was bevatten tegenwoordig optische bleekmiddelen, oftewel witmakers. Dit is vrij aggressief. Bovenstaande waspoeder van Ecover voor witte was, bevat dat niet. Het is daarnaast logisch om wasmiddel met een optisch bleekmiddel niet voor gekleurd linnen te gebruiken, omdat het vlekvorming of kleurverlies kan veroorzaken.

Drogen

 • Zet je linnen textiel niet in de droger, daar het permanente kreuken kan veroorzaken en het de levensduur van het kledingstuk zeker verkort. Statistisch gezien is het krimppercentage in linnen producten 10-15% als het een draaibeurt krijgt in de hete droger, terwijl het slechts 4-5% krimpt als het natuurlijk gedroogd wordt.
 • Linnen droogt van nature heel snel. Centrifugeren kan dus heel kort gehouden worden en kan überhaupt niet nodig zijn.
 • Rek het linnen voorzichtig in vorm voordat je het op de waslijn hangt. Dit voorkomt krimpen. Alle kreukels die je er al uit kunt halen terwijl het product nat is, bespaart je daarnaast extra strijkwerk.
 • Linnen kan het beste niet in de zon gedroogd worden omdat het eenvoudig verkleurt.

Succes!