Wat is het beste wasmiddel voor je bonte was? Wij zochten het uit, voerden tests uit en vertellen je welk merk je moet kiezen. Lees verder en ontdek onze aanrader…

Het is belangrijk om een goed wasmiddel voor je bonte was te kiezen, want bijna niemand doet meer aan voorwassen, terwijl je dit bij de bonte was best eens kunt overwegen. Het kan je helpen bij kleding die viezer is geworden dan bij normaal gebruik, zoals wanneer je kinderen hebt die in het gras gespeeld hebben of een partner hebt die graag aan auto’s of fietsen sleutelt. Wil je geen voorwas doen? Kies dan in ieder geval een degelijk wasmiddel voor al je bonte was.

Onze #1 aanrader voor bonte was: Color Reus

Je bonte was heet niet voor niks “bonte” was: de kleuren wil je zo lang mogelijk levendig en origineel houden. Hoe vaak gebeurt het je niet dat je een leuke, fleurige top voor tijdens mooi weer gekocht hebt, maar dat je in het in de zomer van het daaropvolgende jaar al niet meer wilt dragen, omdat de kleuren vervaagd zijn?

Felle kleuren zoals groen, blauw, roze en geel moeten vooral ook mooi helder blijven, zeker als een kledingstuk meerdere kleuren heeft. Zodra je gekleurde was aan helderheid verliest, draag je het niet meer graag en dan ligt het maar in je kast te wachten totdat het weggegooid wordt of als poetsdoek gebruikt wordt.

Voor de bonte was gebruik je daarom Color Reus en dit wasmiddel krijg je als capsule (gel) en als poeder. Voor wat betreft de prijs per wasbeurt scheelt het poeder niet veel van de gel, maar toch kan de vloeibare variant beter voor het resultaat zijn. Je kleding krijgt een zachtere behandeling, omdat het poeder niet eerst in de wasmachine opgelost hoeft te worden voordat het zijn volle werking heeft.

Ben je tevreden met hoe je was na gebruik van Color Reus uit de wasmachine komt, maar ben je niet zo’n fan van de geur? Ontdek dan Frisse Reus.

Frisse Reus is namelijk voorzien van aromatherapie, waardoor je verrast wordt door andere geuren dan de standaardparfum die een wasmiddel heeft. Combinaties als Orchidee en Sandelhout of Lotus en Witte Lelie kunnen je hele huis met geuren vullen die je doen vergeten dat het om je wasmiddel gaat.

De #2 Keuze: Robijn Klein & Krachtig met speciale geuren

Met het merk Robijn heb je ook voldoende keuze bij heerlijk geurend wasmiddel. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het op de markt gebracht, dus wanneer jij helemaal gek bent van geurtjes kies je de wasmiddelen van Robijn.

In de zomer val je voor de geur van zoete kokos of de bloemige parfum die je aan tropische vakanties doet denken. Speciaal voor feestjes of je outfit tijdens presentaties op je werk bewaar je Robijn Rosé Chique en voor je kinderen – en soms voor je eigen beddengoed om je onder te dompelen in de herinneringen van vroeger – gebruik je de geur van Robijn Zwitsal.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden voor de parfumliefhebbers en het is dan ook aan te raden om tijdens het boodschappen doen even je neus te gebruiken in de afdeling met wasmiddel. Geuren zijn namelijk erg persoonlijk en als je gecombineerde bonte wasjes draait – voor zowel de mannen, vrouwen als kinderen in het gezin – kan een geur wel eens te heftig voor een van de kledingdragers zijn. Zodra je de dop van een fles wasmiddel haalt, weet je vaak al snel of je dit wasmiddel een kans wilt geven in je huishouden.

De #3 keuze: Dettol vloeibaar wasmiddel (let op: toevoeging)

Dettol kennen de meesten nog wel van vroeger. Het werd vooral gebruikt om vloeren en andere oppervlakken hygiënisch te schoon te maken of een wond te ontsmetten. Maar wist je dat Dettol ook een goede toevoeging heeft voor bij het vloeibaar wasmiddel voor de bonte was?

Je herkent de fles aan het duidelijke logo met de groene stip en daar middenin het woord “Dettol” geschreven. Dit wasmiddel kan net iets meer voor je doen in tijden dat er een virus rondzwerft. Je voelt je dan een stuk zekerder en veiliger dan wanneer je wellicht een gewoon wasmiddel gebruikt.

Dettol kan namelijk wel op lagere temperaturen gebruikt worden, terwijl dit je bij andere wasmiddelen meestal afgeraden wordt. Wasmiddel dat niet goed oplost of waarvan er te veel in de wasmachine zit, kan namelijk voor schadelijke bacteriën zorgen en dit wil je liever niet. Het wasmiddel van Dettol is daarom ideaal voor wie kinderen in huis heeft.

Het beddengoed van je kleintje of de knuffels die nog jaren mee moeten gaan kunnen zo goed gereinigd worden, waardoor je kinderen er langer plezier van hebben. Zelf kun je de geur van Dettol prettiger vinden dan een zeer intens geparfumeerde wasverzachter. Dus ook daarom kan het een idee zijn om vanaf nu voor het wasmiddel van Dettol te kiezen.

Geuren die op dit moment verkrijgbaar zijn, zijn fris en lavendel, maar met de uitbreiding van het assortiment van Dettol mag je op termijn nog wel meer verrassende producten verwachten.  

Wil je overstappen van wasmiddel?

Wanneer je lange tijd achter elkaar hetzelfde wasmiddel gebruikt, kun je merken dat het tijd wordt voor wat anders. Je was wordt niet meer zo schoon als in het begin, het ruikt niet meer zo lekker als het eenmaal droog is of je wasmachine presteert niet meer zoals vroeger. Het kan dan helpen om je wasmachine een keer met een aparte wasmachinereiniger te laten draaien.

Al het vuil en de bacteriën die in je wasmachine zijn achter gebleven na vele wasjes, los je op deze manier op. Gebruik bijvoorbeeld de wasmachinereiniger van Dettol elke keer als je ziet dat je was niet meer zo schoon wordt of fris ruikt. Je haalt op deze manier niet alleen vetluis weg, maar ontkalkt ook meteen de wasmachine. Hierdoor gaat hij langer mee.

Behalve een goed wasmiddel voor je bonte was, kan een apart middel om de wasmachine zelf periodiek te reinigen dan ook een uitstekende oplossing voor je probleem zijn. Je hoeft echt niet altijd meteen een nieuwe wasmachine aan te schaffen. Creatief nadenken over de oorzaak van het probleem en alternatieven uitproberen kunnen ervoor zorgen dat je nog lang van je kleding en goede wasmachine kunt genieten.