Wat is het beste wasmiddel voor donkere en zwarte was? Wij deden het onderzoek en vertellen je wat de beste keuze is. Lees verder…

Je hebt kleding in je kast hangen die je graag net zo mooi wilt houden als op de dag dat je het gekocht hebt. Dat kan nog wel eens lastig zijn, omdat kleding tijdens het dragen in de volle zon kan verkleuren, maar ook door het wassen kan verbleken of vergrijzen. Een goed en apart wasmiddel voor je donkere kleding is dan ook aan te bevelen. Laten we eens kijken welke je moet nemen.

De #1 keuze: Fleuril Renew & Repair Black & Fiber; vloeibaar wasmiddel voor de donkere was

Voor de zwarte of donkere was heb je aardig wat keuze en voor je wasmachine is een vloeibaar wasmiddel meestal beter. Daarom is onze #1 aanrader: Fleuril Renew & Repair Black & Fiber.

Wil je dus een goed vloeibaar wasmiddel specifiek voor je zwarte kleding? Probeer dan Fleuril Renew & Repair Black & Fiber. Hiermee zorg je niet alleen voor schone kleding, maar behoud je ook de intensiteit van je donkere was. Dit merk beweert zelfs dat kleding die reeds verkleurd is weer hersteld kan worden door gebruik van de Repair functie van het vloeibaar wasmiddel.

Alternatieven: pods en capsules

Je kunt echter ook kiezen voor wasmiddel in poedervorm of voor wasmiddel in pods of capsules. Het voordeel van capsules is dat je nooit het geklungel met het afmeten in de dop hebt.

Je hebt dan tegelijk ook het nadeel van vloeibaar wasmiddel in een fles te pakken, want hiervan gebruik je meestal ook meer dan nodig is. Deze valkuil kan zelfs een averechts effect op de reiniging van je was hebben. Te veel vloeibaar wasmiddel maakt namelijk juist niet beter schoon en daarnaast loop je het risico dat er resten in je wasmachine achter blijven die bacteriegroei stimuleren.

De fabrikanten van wasmiddelen in capsules hebben dan ook naar aanleiding van tests gekeken welke hoeveelheid wasmiddel geschikt is voor het draaien van een wasje en daardoor hoef jij alleen maar een capsule uit de verpakking te halen en bij je was te doen.

Voor poeder geldt dat je deze beter niet bij donkere was kunt gebruiken, omdat er vaak sprake van een schurend element is en dit kan weer invloed op je was hebben. Dit betekent dat je de kleur kunt beïnvloeden met dit schuren.

Keuze #2 als alternatief: Robijn Klein & Krachtig Black Velvet

Voor je donkere was heb je nog meer opties. Het merk Robijn ken je ook van het wasmiddel voor witte en bonte was. Daarnaast krijg je van dit merk heerlijke geuren voor de wasverzachter en zijn er elk jaar ook weer nieuwe geuren verkrijgbaar. Wassen is niet altijd de leukste huishoudelijke klus, maar als je uit verschillende lekkere geurtjes voor je kleding kunt kiezen, maakt het de was doen wel weer iets aantrekkelijker.

Voor de donkere was is er Robijn Black Velvet. Ook dit vloeibaar wasmiddel houdt je kleding keurig zwart. Wanneer je dit wasmiddel een aantal keren hebt gebruikt, zul je merken dat je zwarte broek of zwarte tops mooi van kleur en materiaal blijven. Dat laatste is ook een belangrijk punt, want in Black Velvet zit een serum waarmee je tijdens het wassen de stof in optimale conditie houdt.

Waar wasmiddel in poedervorm kan schuren en bleken, kan veel wassen met vloeibaar wasmiddel nog steeds een bepaald effect op je kleding hebben. Zo kan de stof na een aantal keren wassen al een beetje gaan uitrekken, waardoor een zwart jurkje bijvoorbeeld niet meer zo mooi om je lichaam zit als de eerste keer dat je het droeg.

En het maakt daarom ook helemaal niet uit of je elke dag een donkere broek voor je werk nodig hebt, of die zwarte blouse voor het uitgaan in het weekend bewaart. Kleding moet zo lang mogelijk mooi blijven en daarom is het investeren in een goed wasmiddel voor de zwarte was zeker de moeite waard.

Keuze #2 als alternatief: Zwarte Reus

Wil je wel een vloeibaar wasmiddel, maar heb je geen ruim budget? Ontdek dan Zwarte Reus. Er zijn geregeld aanbiedingen te vinden van dit wasmiddel, waardoor het veel goedkoper in aanschaf is bij de aankoop van meerdere flessen tegelijk.

Afhankelijk van de hoeveelheid donkere was die je hebt, ben je met een voordeelverpakking van bijvoorbeeld zes flessen voor een langere periode achtereen klaar.

Gebruik je liever pods of capsules voor je donkere was?

Het voordeel van de pods was al duidelijk: je hoeft geen wasmiddel af te meten en er is geen geknoei met druppelende flessen in de buurt van je wasmachine. Met Robijn Black Velvet 3 in 1 wasmiddel capsules heb je dezelfde werking als de Robijn Klein & Krachtig voor de zwarte was, alleen is het veel praktischer in het gebruik.

Je haalt je was uit de wasmand en scheidt de lichte van de donkere kleding (of gebruikt aparte wasmanden voor de witte, bonte en zwarte was) en doet dit in je wasmachine met een capsule.

Wanneer het regelmatig voorkomt dat je ook kleine wasjes met donkere kleding hebt, is het handig om toch ook een fles met vloeibaar wasmiddel achter de hand te hebben. De capsules zijn immers voor een bepaalde hoeveelheid was in je wasmachine bedoeld en te veel was is zeker niet de bedoeling, maar met te weinig was ben je snel door de pods heen en dan heb je er niet het volle voordeel uit behaald.

Te veel wasmiddel met te weinig was in je wasmachine kan ook nog eens zorgen voor was die juist niet goed schoon wordt en de wasmachine zelf kan er ook schade door oplopen. Het lijkt misschien een open deur, maar voor lang plezier van zowel je kleding als je wasmachine kun je je het beste houden aan de hoeveelheid was en wasmiddel en de wijze van wassen (temperatuur en toerental van het wasprogramma) die de fabrikant van jouw gekozen wasmiddel voorschrijft.