Welk soort wasmiddel zorgt er nou voor dat je wasmachine zo lang mogelijk mee gaat? Tegenwoordig is er keuze uit poeder, vloeibaar wasmiddel, pods, capsules en eco-wasmiddel. Welke moet je kiezen? Lees verder…

Weet jij welk wasmiddel je beter kunt gebruiken om zo lang mogelijk van je wasmachine gebruik te kunnen maken? Het antwoord op deze vraag ligt helemaal aan wat voor soort kleding je wilt wassen en hoe vuil deze kleding is. Je kunt kiezen uit vloeibaar wasmiddel, wasmiddel in poedervorm, pods of capsules, of een ecologisch verantwoord wasmiddel.

Poeder VS vloeibaar wasmiddel

Hoewel waspoeder het eerste op de markt was, is vloeibaar wasmiddel de laatste jaren veel populairder gebleken. Maar is het ene echt beter dan het andere?

De was doen is een karwei waar je heel wat bij moet afwegen. Welke cyclus moet je gebruiken? Warm of koud? Moeten handdoeken apart van je kleding worden gewassen? Als je ooit alles in uw wasmand blindelings in de wasmachine hebt gegooid, heb je daar zeker de prijs voor betaald. Maar net zo belangrijk als hoe je je kleren wast, is waarmee je ze wast. Als het gaat om poederwasmiddel versus vloeibaar wasmiddel, hangt het van een aantal zaken af…

Vloeibaar wasmiddel

Dit is de meest populaire variant in Nederland. Het is namelijk makkelijker en ook bij wat kouder water reinigt het je kleding goed. Ook is het beter voor het milieu omdat het je kledingvezels minder beschadigt.

Het nadeel van vloeibaar wasmiddel? Het is wat prijziger dan poeder. Bovendien is het makkelijk om te veel in je wasmachine te gieten, waardoor je voorraad sneller op raakt.

Waspoeder

Ook waspoeder kent vele voordelen: het is een stuk goedkoper en het zorgt ervoor dat je kleding frisser ruikt. Het nadeel is echter dat het bij te koude wastemperaturen niet goed oplost en zelfs vlekt.

Wat is nou beter? Vloeibaar of poeder?

Onze conclusie is simpel: was je op lage temperaturen? Lekker afwisselen tussen beide. Ga dan voor vloeibaar. Was je op hoge temperaturen, gebruik dan poeder.

Ze kunnen allebei schadelijk zijn voor je wasmachine

Poeder kan brokjes onopgelost wasmiddel achterlaten die zich kunnen ophopen in het afvoersysteem van je wasmachine en verstoppingen kunnen veroorzaken. Aan de andere kant ontdekte een analyse van het Amerikaanse Consumer Reports dat de doseerdoppen van vloeibaar wasmiddel zelden voorzien zijn van duidelijke lijnen, zodat het maar al te gemakkelijk is om te veel te gebruiken. Het is ook moeilijk te bepalen hoeveel vloeistof je nodig hebt voor een kleine, middelgrote of grote lading. Dat teveel aan sop kan tot verschillende problemen leiden, waaronder langdurige spoelcycli en lekkages.

Poederwasmiddel is goedkoper

Een van de meest verleidelijke redenen om voor poederwasmiddel te kiezen is het prijskaartje. Het kost minder omdat er meer chemie nodig is om vloeibare wasmiddelen te maken.

Poederwasmiddel werkt beter bij vlekken buitenshuis

De belangrijkste oppervlakteactieve stof in poederwasmiddel is lineair alkylbenzeensulfonaat, dat zeer effectief is bij vlekken buitenshuis zoals modder, klei of gras. Dit zorgt ervoor dat poeder beter is voor vlekken buitenshuis.

Vloeibaar wasmiddel is beter voor vettige of olieachtige vlekken

De meeste vloeibare wasmiddelen bevatten alcohol ethoxylaten onder de ingrediënten, die effectief zijn op uitdagende olieachtige vlekken.

Vloeibaar wasmiddel is handiger

Het is over het algemeen gemakkelijker om een kleine hoeveelheid vloeibare zeep in de wasmachine te gieten dan om een portie poeder uit de machine te scheppen. En als je niet goed bent in het overgieten van het poeder, is het lastig om eventuele poeder die je ernaast mikt, op te ruimen. Ten slotte zit waspoeder in een kartonnen doos die zwaar is, moeilijk te dragen en gemakkelijk scheurt, vooral als hij nat wordt.

Vloeibaar wasmiddel is niet zo duurzaam

Hoewel het vervelend kan zijn om met een kartonnen doos om te gaan, kunnen ze gemakkelijk worden gerecycled. In tegenstelling tot poederwasmiddel zit vloeibaar wasmiddel in een plastic fles. Plastic kan ook worden gerecycled, hoewel veel consumenten en gemeenten niet deelnemen aan recyclingprogramma’s. Als gevolg hiervan behoren plastic verpakkingen tot de minst gerecyclede verpakkingen. En omdat vloeibaar wasmiddel veel water bevat, is het zwaarder om te vervoeren, waardoor er meer gassen vrijkomen in de atmosfeer.

Poederwasmiddel heeft een langere houdbaarheid

Poederreinigingsmiddelen zijn stabieler dan hun tegenhangers en behouden hun reinigingskracht veel langer. Vloeibare schoonmaakmiddelen verliezen hun kracht wanneer ze met water worden gemengd. Als je het type bent dat graag in het groot inkoopt, is poederwasmiddel de betere keuze.

Vloeibaar wasmiddel mengt zich beter met het waswater

Poederwasmiddel is kieskeurig met de temperatuur van het water. Sommige merken lossen niet op in koud water. Als je veel kleding hebt die alleen in koud water gewassen mag worden (om krimpen en uitlopen van kleurstoffen te voorkomen) of als u uw elektriciteitsrekening wilt verlagen, is dit een groot probleem.

En als je ervoor kiest om de koudwaterstand te gebruiken wanneer je poederwasmiddel gebruikt, kan het zijn dat je extra tijd kwijt bent met het wassen van uw kleding, omdat er stukjes onopgelost wasmiddel op uw kleding achterblijven. Intussen werkt vloeibaar wasmiddel goed in koud, warm en heet water. Je zult nooit meer een geliefd topje laten krimpen of een zwarte broek laten vervagen als je deze veelgemaakte wasfouten eenmaal kent.

Voordat je gaat wassen

Je begint altijd met sorteren. Je doet dit het makkelijkst met verschillende wasmanden per soort was, maar je kunt ook met één wasmand werken en bij de wasmachine sorteren. Bij het scheiden van je was maakt het natuurlijk nogal wat uit of je wast voor een groot gezin of alleen voor jezelf.

Bij veel was kijk je ook nog naar de gradatie van het vuil op de kleding. Kinderen die in het gras gestoeid hebben of tieners die aan brommers gesleuteld hebben, produceren meer vlekken op kleding dan iemand die de hele week op kantoor werkt.

Bij veel of intense vlekken kun je sowieso kiezen voor een voorwasprogramma. Hiermee filter je de makkelijkste vlekken er al uit of maak je de sterke vlekken minder heftig.

Wassen per categorie

Kleding die niet per definitie netjes hoeft te blijven – zoals kluskleding waar opgedroogde verf op zit – kun je wassen met waspoeder. Het waspoeder kan namelijk een licht schurend effect hebben, waardoor de kleuren van kleding kunnen verbleken of vervagen. Bij kluskleding of kleren die jonge kinderen aan doen om buiten te spelen, heb je minder moeite met het vervagen van de kleur, terwijl het waspoeder wel zijn goed reinigende effect heeft.

Kleding die je wel in de best mogelijk staat wilt behouden, kan beter met vloeibaar wasmiddel of capsules gewassen worden. Feestelijke kleren, kostuums of andere nette kleding (als het ten minste niet naar de stomerij gebracht hoeft te worden volgens de wasvoorschriften in het kledingstuk) sorteer je op kleur en was je met een bijbehorend wasmiddel. Je krijgt vloeibaar wasmiddel voor specifieke doeleinden, zoals voor materiaal als wol en zijde, voor donkere was, voor witte was en voor bonte was.

Capsules of vloeibaar wasmiddel?

Bij beide middelen heb je de keuze voor witte, bonte of donkere was. Het grootste voordeel van de capsules (ook wel pods of tablets genoemd) is dat je niet na hoeft te denken over hoeveel wasmiddel je in je wasmachine moet doen. Je hebt gesorteerd, kijkt naar materiaal en kleur en kunt een gepaste capsule kiezen. Je hebt geen rompslomp met vloeibaar wasmiddel in een dop gieten, er wordt niet geknoeid en je kunt – voor de zekerheid – ook niet te veel vloeibaar wasmiddel in je wasmachine doen. (Met dit laatste zorg je namelijk niet voor schonere was en het kan zelfs schadelijk voor je wasmachine zijn.)

Het grootste nadeel merk je pas als je regelmatig kleinere wasjes draait. Je wasmachine is hier namelijk tegenwoordig wel op aangepast door verschillende wasprogramma’s, maar pods zijn dat niet. Je gaat de capsules toch niet doorknippen als je maar een halve machine met was gevuld hebt? Het gemak in het gebruik kan van doorslaggevende aard zijn, totdat je merkt dat wassen met pods bij kleinere wasbeurten duurder uitpakt.

Het voordeel dat je bij zowel capsules als vloeibaar wasmiddel hebt, is dat het oplossen in water geen probleem is, terwijl dit bij poeder wel zo kan zijn. Wanneer je de was uit de wasmachine haalt kunnen er dan poederresten op de kleding achter zijn gebleven. Bij pods is het echter wel weer zo dat wassen op lagere temperaturen voor resten van de oplosbare verpakking kan zorgen. Het oplossen van de verpakking werkt dus vooral goed bij wassen op hogere temperaturen.

Wassen van speciale kleding

Wanneer je voor je beroep bepaalde kleding draagt, zoals je in de medische wereld meestal witte boven- en onderkleding hebt, kan een bepaald wasmiddel beter werken. Je kunt voor het behoud van je witte kleding dan ook nog voor extra toevoegingen zoals bijvoorbeeld Oxi Action of Biotex kiezen.

Wasmiddel in poedervorm werkt (zoals al eerder gezegd vanwege de licht schurende werking) beter bij witte was dan andere wasmiddelen. Vaak zijn er ook blekende eigenschappen aan poederwasmiddel toegevoegd. Je kunt ook kijken of grootmoeders tips een positief effect op je witte was kunnen hebben, zoals bijvoorbeeld het toevoegen van wat citroen en het laten drogen buiten in de zon.

Sport je veel en vind je het moeilijk om de geur van je sportieve activiteiten tijdens het wassen uit je sportkleding te krijgen? Meestal ligt dit niet aan het wasmiddel zelf (vloeibaar, poeder of capsule), maar aan het niet gebruiken van een wasverzachter aan het einde van de wasbeurt. Hardnekkige geuren zoals zweetgeuren krijg je er namelijk heel lastig uit en wat je dan kunt proberen is een heerlijk geurende wasverzachter.

Milieubewuste wasmiddelen

Wil je de schadelijke effecten van gewone wasmiddelen op het milieu tegengaan? Je hebt tegenwoordig veel wasmiddelfabrikanten die naast hun normale wasmiddelen ook een ecologische lijn uitgebracht hebben. Daarnaast heb je steeds meer fabrikanten die zich enkel op milieuvriendelijkere producten richten en waarbij je dan ook een assortiment met schoonmaakproducten hebt.

Eco wasmiddelen zijn er in diverse vormen. Ben je nu gewend aan wassen met vloeibaar wasmiddel? Dan kan dit nog steeds. Er zijn ook capsules en poeders, maar daarnaast zijn er nog wat nieuwe middelen die je – afhankelijk van je voorkeur en hoe vuil je was is – kunt overwegen. Denk hierbij aan zeepnoten of een wasbol met mineralen. Beiden hebben een reinigende werking en in het geval van de zeepnoten kun je zodra de noten “op” zijn, de restanten in je tuin, groencontainer of op de composthoop gooien.