Wat is de beste kledingstomer om te kopen? Wij onderzochten welke kledingstomer de beste kwaliteit biedt, waardoor je kleding het beste af is. Lees verder…

Zonder strijkijzer kreuken uit je kleding halen? Dat kan met een kledingstomer. Je krijgt ze in diverse vormen en maten. Zo neem je een handstomer ook makkelijk mee op reis of zakelijke trip, terwijl je de kledingstomer op statief kunt laten staan als je een aparte kamer voor je was of kleding hebt.

Wat kost een kledingstomer?

De handmodellen van onbekende merken starten bij een prijs van ongeveer 20 euro. Als je een zeer goedkope kledingstomer wilt aanschaffen, hoef je dan ook niet per definitie heel veel geld kwijt te zijn, al is het slim om van te voren wat reviews te lezen over de prestaties van kledingstomers zonder merk of van een onbekend merk. Wanneer je je de moeite neemt om je kleding te stomen, wil je wel dat er een duidelijk verschil is met voor en na de stoombehandeling.

De #1 keuze: Philips Kledingstomer

Een betaalbare kledingstomer van een bekend merk is die van Philips. De startprijs die je dan betaalt is bijna het dubbele als die van de merkloze kledingstomer. Bij een goed merk weet je echter ook dat je bepaalde service en garantie krijgt. Dit kan je doen beslissen om iets meer uit te geven aan een stomer voor je kleding.

Andere bekende merken van handstomers zijn Princess, Grundig, Tefal, Rowenta en Blaupunkt. Gemiddeld ben je voor een degelijke handstomer tussen de 70 en 100 euro kwijt. Bij de duurdere modellen lees je al snel (voor aanschaf) dat er veel meer opties zijn dan bij de goedkope modellen.

#1 kledingstomer op statief: Princess

In het duurdere segment vind je de kledingstomers die op een standaard of statief staan. Hierdoor hoef je je hanger met het kledingstuk niet aan een kastdeur of aan het droogrek te hangen, maar heb je een aparte standaard met aan de bovenkant een vaste hanger. Je loopt dan niet het risico dat je hanger steeds van de deur valt als je aan het stomen bent. Ook zie je dat de hanger een horizontale balk met klemmen heeft. Hier kun je makkelijk een pantalon aan bevestigen, zodat deze goed en recht blijft hangen tijdens het stomen.

Merkloze kledingstomers op een statief koop je al voor ongeveer 50 euro. De bekendere merken die rond de 65 euro starten zijn Princess en Tefal. Daarna gaan de prijzen snel omhoog en voor het duurste modellen kledingstomers op standaard betaal je meer dan 300 euro.

De merken SteamOne en Jiffy Steamer vallen ook binnen deze prijsklasse. Jiffy Steamer is een Amerikaans merk en bestaat al meer dan 70 jaar, waardoor je wel kunt vertrouwen op de prestaties en betrouwbaarheid van de kledingstomer. SteamOne bestaat nog niet zo lang (pas een echt merk sinds 2010), terwijl het niet alleen voor de thuisgebruiker, maar ook voor de modebranche modellen maakt. Dit zegt ook iets over de kwaliteit van het product.

Waarom een kledingstomer en geen strijkijzer?

Misschien heb je al een strijkplank en strijkijzer en heb je geen idee waarom je die weg zou doen of een extra apparaat voor het stomen van je kleding aan zou moeten schaffen. Om kleding glad te krijgen na het dragen of wassen, zijn allebei effectieve middelen. Bij een strijkijzer kun je plooien benadrukken en heb je voor het vermijden van bewuste plooien wat handigheid en ervaring in het strijken met strijkijzer nodig. Bij een handstomer loop je geen enkel risico om per ongeluk plooien of kreuken in je kleding te krijgen. Je beweegt namelijk altijd over een enkele laag stof en deze stof kan niet – zoals op de strijkplank – dubbel gaan zitten.

Naast de praktische handigheid van het gebruik van een handstomer is er nog het aspect gezondheid. Met een handstomer kun je een temperatuur van 100 graden Celsius bereiken, waardoor je in staat bent om je kleding door middel van de gegenereerde stoom te desinfecteren. Desinfectie stond wellicht niet altijd hoog bovenaan je lijstje wanneer het om kleding ging, maar doordat je nu gewend bent aan virussen die de hele wereld over gaan, weet je dat echt schone kleding niet altijd meer in je wasmachine tot stand komt.

Wassen op lagere temperaturen is wel beter voor bepaalde materialen kleding en beter voor het milieu, maar je wasmachine krijgt dan lang niet alle bacteriën gedood. Er kunnen zich juist extra bacteriën in je wasmachine verzamelen en deze geef je geen enkele kans door je kleding met stoom te behandelen.

Waar let je op bij de aanschaf van een kledingstomer?

Voor jou kan de prijs het belangrijkste element zijn waar je naar kijkt, maar als je voor het eerst op jezelf gaat wonen of tot nu toe geen strijkplank en strijkijzer had, loont het zich om ook die prijzen eens te bekijken. Een degelijke strijkplank en strijkijzer kosten samen al gauw meer dan 100 euro. Voor dit bedrag heb je ook een fatsoenlijke kledingstomer. Doe daar een paar euro bovenop en je hebt echt een van de uitgebreidere modellen of een kledingstomer op statief.

Dus waar ga je op letten wanneer je overstag bent en de voordelen van de kledingstomer wilt gaan ervaren? Behalve de prijs kijk je eerst naar het model dat je prettig vindt: de handstomer of de stomer op standaard.

Afhankelijk hiervan zijn er allerlei opties die voor jou de moeite waard zijn of niet. Kijk maar eens naar het volume van de verschillende waterreservoirs. Hiermee bepaal je uiteindelijk hoeveel minuten je aan een stuk kunt stomen.

Je kunt het belangrijk vinden dat de stomer automatisch start en stopt. Dit kan namelijk handig zijn wanneer je op dreef bent en het waterreservoir leeg is. Ook de opwarmtijd , het aantal stoomstanden en de meegeleverde accessoires kunnen voor jou van doorslaggevende aard zijn.