Wat is de beste kledingstomer om te kopen? Wij onderzochten welke kledingstomer de beste kwaliteit biedt, waardoor je kleding het beste af is. Lees verder…

Zonder strijkijzer kreuken uit je kleding halen? Dat kan met een kledingstomer. Je krijgt ze in diverse vormen en maten. Zo neem je een handstomer ook makkelijk mee op reis of zakelijke trip, terwijl je de kledingstomer op statief kunt laten staan als je een aparte kamer voor je was of kleding hebt.

Onze eigen zoektocht naar de beste kledingstomer

Wie kwaliteitskleding wil dragen, zal al snel kleding moeten laten stomen. Je kunt naar de stomerij gaan, maar die biedt niet altijd oplossing. Het kost immers veel tijd, is duur en er moet er maar net één bij jou in de buurt zitten. Dat moet anders kunnen, dachten we bij onszelf. Dus gingen we op onderzoek uit en al snel ontdekte we de kledingstomer. Handig voor thuis, stukken goedkoper en toch een goede oplossing voor het fatsoeneren van je kleding.

Wat ons geschikte kledingstomer reviewers maakt

Inmiddels hebben we verschillende kledingstomers uitgeprobeerd. Elk lid van de redactie weer een ander. We weten nu zoveel van kledingstomers en het gebruik ervan af, dat we ons wel aan een uitgebreid review durven wagen. Reviewen is wat we doen: dit is ons beroep. Het is iets waar we blij van worden en waar onze passie naar uitgaat. Vandaar dat we erg veel tijd steken in de onderzoeksfase en in de opbouw van deze review zelf.

Wat kost een kledingstomer zoal?

De handmodellen van onbekende merken starten bij een prijs van ongeveer 40 euro. Als je een zeer goedkope kledingstomer wilt aanschaffen, hoef je dan ook niet per definitie heel veel geld kwijt te zijn, al is het slim om van te voren wat reviews te lezen over de prestaties van kledingstomers zonder merk of van een onbekend merk. Ook zijn er stomers van nét wat betere kwaliteit, voor het dubbele van de prijs. Wanneer je je de moeite neemt om je kleding te stomen, wil je wel dat er een duidelijk verschil is met voor en na de stoombehandeling.

De beste stomers uit onze test

Laten we meteen kijken welke kledingstomers we uiteindelijk aanraden:

De #1 keuze: Philips Kledingstomer

Een betaalbare kledingstomer van een bekend merk is die van Philips. De startprijs die je dan betaalt is bijna het dubbele als die van de merkloze kledingstomer. Bij een goed merk weet je echter ook dat je bepaalde service en garantie krijgt. Dit kan je doen beslissen om iets meer uit te geven aan een stomer voor je kleding.

Andere bekende merken van handstomers zijn Princess, Grundig, Tefal, Rowenta en Blaupunkt. Gemiddeld ben je voor een degelijke handstomer tussen de 70 en 100 euro kwijt. Bij de duurdere modellen lees je al snel (voor aanschaf) dat er veel meer opties zijn dan bij de goedkope modellen.

#1 kledingstomer op statief: Princess

In het duurdere segment vind je de kledingstomers die op een standaard of statief staan. Hierdoor hoef je je hanger met het kledingstuk niet aan een kastdeur of aan het droogrek te hangen, maar heb je een aparte standaard met aan de bovenkant een vaste hanger. Je loopt dan niet het risico dat je hanger steeds van de deur valt als je aan het stomen bent. Ook zie je dat de hanger een horizontale balk met klemmen heeft. Hier kun je makkelijk een pantalon aan bevestigen, zodat deze goed en recht blijft hangen tijdens het stomen.

Merkloze kledingstomers op een statief koop je al voor ongeveer 50 euro. De bekendere merken die rond de 65 euro starten zijn Princess en Tefal. Daarna gaan de prijzen snel omhoog en voor het duurste modellen kledingstomers op standaard betaal je meer dan 300 euro.

We kregen ook goede resultaten met de merken Jiffy Steamer en SteamOne

De merken SteamOne en Jiffy Steamer vallen ook binnen deze prijsklasse. Jiffy Steamer is een Amerikaans merk en bestaat al meer dan 70 jaar, waardoor je wel kunt vertrouwen op de prestaties en betrouwbaarheid van de kledingstomer. SteamOne bestaat nog niet zo lang (pas een echt merk sinds 2010), terwijl het niet alleen voor de thuisgebruiker, maar ook voor de modebranche modellen maakt. Dit zegt ook iets over de kwaliteit van het product.

Waar let je op bij de aanschaf van een kledingstomer?

Voor jou kan de prijs het belangrijkste element zijn waar je naar kijkt, maar als je voor het eerst op jezelf gaat wonen of tot nu toe geen strijkplank en strijkijzer had, loont het zich om ook die prijzen eens te bekijken. Een degelijke strijkplank en strijkijzer kosten samen al gauw meer dan 100 euro. Voor dit bedrag heb je ook een fatsoenlijke kledingstomer. Doe daar een paar euro bovenop en je hebt echt een van de uitgebreidere modellen of een kledingstomer op statief.

Dus waar ga je op letten wanneer je overstag bent en de voordelen van de kledingstomer wilt gaan ervaren? Behalve de prijs kijk je eerst naar het model dat je prettig vindt: de handstomer of de stomer op standaard.

Afhankelijk hiervan zijn er allerlei opties die voor jou de moeite waard zijn of niet. Kijk maar eens naar het volume van de verschillende waterreservoirs. Hiermee bepaal je uiteindelijk hoeveel minuten je aan een stuk kunt stomen.

Je kunt het belangrijk vinden dat de stomer automatisch start en stopt. Dit kan namelijk handig zijn wanneer je op dreef bent en het waterreservoir leeg is. Ook de opwarmtijd , het aantal stoomstanden en de meegeleverde accessoires kunnen voor jou van doorslaggevende aard zijn.  

Waarom een kledingstomer en geen strijkijzer?

Misschien heb je al een strijkplank en strijkijzer en heb je geen idee waarom je die weg zou doen of een extra apparaat voor het stomen van je kleding aan zou moeten schaffen. Om kleding glad te krijgen na het dragen of wassen, zijn allebei effectieve middelen. Bij een strijkijzer kun je plooien benadrukken en heb je voor het vermijden van bewuste plooien wat handigheid en ervaring in het strijken met strijkijzer nodig. Bij een handstomer loop je geen enkel risico om per ongeluk plooien of kreuken in je kleding te krijgen. Je beweegt namelijk altijd over een enkele laag stof en deze stof kan niet – zoals op de strijkplank – dubbel gaan zitten.

Naast de praktische handigheid van het gebruik van een handstomer is er nog het aspect gezondheid. Met een handstomer kun je een temperatuur van 100 graden Celsius bereiken, waardoor je in staat bent om je kleding door middel van de gegenereerde stoom te desinfecteren. Desinfectie stond wellicht niet altijd hoog bovenaan je lijstje wanneer het om kleding ging, maar doordat je nu gewend bent aan virussen die de hele wereld over gaan, weet je dat echt schone kleding niet altijd meer in je wasmachine tot stand komt.

Wassen op lagere temperaturen is wel beter voor bepaalde materialen kleding en beter voor het milieu, maar je wasmachine krijgt dan lang niet alle bacteriën gedood. Er kunnen zich juist extra bacteriën in je wasmachine verzamelen en deze geef je geen enkele kans door je kleding met stoom te behandelen.

Kritisch blijven op het kledingstomer merkenaanbod

Inmiddels hebben vrij veel merken kledingstomers op de markt gebracht. Op zich is dat een goed teken. Daar staat dan weer tegenover dat niet al die kledingstomers van even hoge kwaliteit kunnen zijn. Het is onvermijdelijk dat er ook stomers tussen zitten die je maar beter links kunt laten liggen. Was dat niet het geval, dan hadden we dit artikel immers niet hoeven schrijven.

Scepsis is noodzakelijk bij de beoordeling van kledingstomers

Werkt een kledingstomer wel echt zo goed als de stomer in de stomerij? Dat was de eerste vraag die we onszelf stelden. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit niet het geval is. Dat is ook logisch, want in een professionele kledingstomerij wordt de beste apparatuur door echte professionals gebruikt. Jij maakt gebruik van een veel kleinere stomer die ook een stuk goedkoper is. Het resultaat kan nog steeds erg goed zijn, maar nooit zo goed als bij de stomerij.

Wat beloven kledingstomer producenten zoal?

Uiteraard zullen de makers van kledingstomers je graag beloven dat je kleren net zo goed gestoomd worden als bij de stomerij. Maar zoal je hierboven hebt kunnen leen, kan dat eigenlijk nooit het geval zijn. Ook moet je niet vergeten dat gestoomde kleding er dan wel netjes uitziet, maar vaak nog niet helemaal schoon is. Soms is wassen ook gewoon nodig. Bijvoorbeeld om vlekken te verwijderen en bepaalde onaangename geuren te neutraliseren.

Op deze criteria beoordelen wij kledingstomers

Een kwalitatieve kledingstomer moet wat ons betreft aan het volgende voldoen:

  • Allereerst moet de kledingstomer te koop zijn voor een bescheiden prijs

  • De stomer moet goed ontworpen zijn – praktisch en handig in gebruik

  • Ook moet het materiaal bestendigd zijn tegen beschadigingen: deuken, krasjes en dergelijke

  • Kortom: de prijs-kwaliteit verhouding moet deugen

  • De kledingstomer moet de kleding niet beschadigen

  • De stomer moet met een uitgebreide instructie komen

  • Bij voorkeur zit er ook garantie op het product.

Onze persoonlijke kledingstomer onderzoeksdata

De kledingstomers die in dit artikel worden benoemd, zijn stuk voor stuk door ons zelf uitgetest. We hebben de taken verdeeld als redactie: elk redactielid heeft één stomer uitgetest voor een periode van een maand. Vervolgens hebben we geruild. Zo is iedere stomer door meerdere mensen beoordeeld. Al onze bevindingen zijn vervolgens uitgebreid vergeleken.

Second opinion: de beste kledingstomer volgens Radar

Radar heeft vijf verschillende kledingstomers laten vergelijken door een testpanel. Dit zijn de resultaten:

  • Philips Steam & Go Plus (GC365/80): Philips geeft de warmste stoom met bijna 85.6 graden Celsius. Je moet de kleding wel eerst nog even wassen na het stomen, voor je hem aantrekt. Een lichtgewicht stomer van 900 gram. De tank is wel vrij klein.
  • Tefal DR8085 Access Steam: deze stomer produceert stoom van rond de 80 graden Celsius. Het apparaat is wat aan de zware kant (1.3 kil), maar heeft wel een erg grote watertank, waarmee je gemakkelijk verschillende kledingstukken kunt stomen.
  • Tristar ST-8921: deze stomer produceert rond de 85.8 graden stoom. Hij is niet zwaar en ligt erg prettig in de hand. Het snoer van 1,9 meter is wel wat aan de korte kant. Er zit goede balans tussen de stoomsterkte en de tankgrootte van het waterreservoir.
  • SteamOne S-Travel: deze steam levert stoom van maar 38 graden Celsius. Het snoer van drie meter is wel prettig. Stomen op katoen ging goed, de rest minder.
  • Princess Garment 332846: deze stomer is de goedkoopste uit de test. Echter wordt er maar op 40 graden Celsius stoom geproduceerd. De watertank van 260 millimeter is erg groot. Helaas is het apparaat vrij lomp en groot en het snoer wat kort.

Jouw kledingstomer vervolgstap

Zelf een kledingstomer aanschaffen? Dat is een heel goed idee. Je weet nu welke je moet hebben. In dit artikel zijn namelijk de allerbeste kledingstomers besproken. Je weet nu ook precies waar je ze moet vinden en hoe je zelf de kwaliteit van een kledingstomer kunt achterhalen.

>> Bekijk onze #1 aanrader van Philips

Stoom ze!