Wat is het beste eco-wasmiddel dat milieuvriendelijk is? Wij onderzochten het en laten je hier onze aanraders zien. Lees verder en ontdek welk merk wij als beste aanwijzen…
Wanneer je oog hebt voor het milieu mag een milieuvriendelijk wasmiddel in je wasmachine natuurlijk niet ontbreken. Je let al op het scheiden van afval, je doet boodschappen met je eigen tas in plaats van elke keer plastic tassen te kopen en dan is wassen met een minder milieubelastend wasmiddel een logische volgende stap.
Onze #1 aanrader: Eco Egg of een andere eco wasbol
Het mooie van deze wasbol is dat je helemaal geen wasmiddel meer in je wasmachine hoeft te doen. In de bal vind je bepaalde mineralen in korrelvorm die gaan werken zodra je de wasmachine aan zet en er water bij komt. Hierdoor wordt al je kleding goed gewassen en heb je geen gezeur met pods die niet geheel oplossen bij een minder hete wasbeurt of waspoeder dat je kleding sneller laat verbleken.
Doordat de mineralen in de wasbol niet snel hun kracht tijdens het wassen verliezen, kun je ruim zevenhonderd keer gebruik maken van de bol. Dit betekent dat als je elke dag een was zou draaien, je ongeveer twee jaar met de bal kunt doen.
Reken maar eens uit wat de investering in zo’n wasbol je dan scheelt en dan heb je het nog niet eens over alle plastic verpakkingen waarin vloeibaar wasmiddel normaal zit waarmee je het milieu bespaart. Als de werking van de bal af is genomen hoef je de bal overigens nog niet weg te gooien, want je kunt de mineralen zelf vervangen door een navulverpakking te kopen.
De bol kun je prefereren in de parfumvrije variant, maar je kunt ook kiezen voor de geuren linnen of bloesem. Een belangrijk feit dat nog genoemd mag worden, is dat er geen vervelende chemicaliën in de wasbol zitten.
Hierdoor kun je deze manier van wassen prima toepassen bij gezinsleden met een gevoelige huid of bij baby’s. Gebruik je tot nu toe normaal wasmiddel en ontdek je een reactie op het wasmiddel? Probeer dan de eco wasbol en je zult snel het effect merken. Voor de echte fan is er trouwens ook voor de droger een wasbol te krijgen.
Onze Eco-aanrader voor vloeibaar wasmiddel
Zie je zo’n wasbol niet zitten? Dan zijn er ook alternatieven in de vorm van een vloeibaar wasmiddel. Merken als EcoTop, EcoLab, EcoClean en Le Chat waren vroeger niet verkrijgbaar, maar doordat de wensen van jou als klant gehoord worden door de wasmiddelenfabrikant zijn er steeds meer nieuwe producten op de markt.
Ook Dreft heeft een ecologisch verantwoord wasmiddel op de markt gebracht. Je kent het merk al van de normale vloeibare wasmiddelen voor bonte was of de specifieke producten voor wol en zijde. Wanneer je Dreft al eerder hebt gebruikt en tevreden met het wasresultaat was, kun je Dreft Eco eens proberen om het milieu een handje te helpen.
Veel van de wasmiddelen die minder schadelijk zijn voor de natuur kunnen voor zowel je witte als bonte was gebruikt worden. Dat is handig als je klein woont en niet zoveel plek in de wasruimte of badkamer hebt. Je hoeft dan maar een verpakking voor je was te kopen. Dit scheelt ook als je gewoon niet te veel over na wilt hoeven denken over welke was nou precies om wat voor wasproduct vraagt. Met een goed en milieuvriendelijk wasmiddel ben je dan in een keer klaar.
Een natuurlijke manier van kleding wassen met wasnoten
Wasnoten worden ook wel wasnootschalen, zeepnoten of zeepbessen genoemd en als je het product nog niet kent loont het zich om je er eens in te verdiepen. De noten zijn de vruchten van Sapindus Mukorossi bomen die in de Himalaya in India groeien. In de noot zit de stof saponine en dit zorgt voor de reinigende werking wanneer het in contact komt met het water in je wasmachine.
De noot wordt overigens ook gebruikt voor het reinigen van de huid of in de afwasmachine en de noten blijven heel lang hun werking behouden. Je koopt de noten in een milieuvriendelijke verpakking vanaf een kilo en voor een was gebruik je ongeveer acht noten. Het ligt dan aan het soort was dat je wilt draaien hoe lang de noten hun werking blijven behouden.
Je kunt je voorstellen dat de noten bij een was van 95 graden Celsius sneller op zijn dan bij een was van 30 graden Celsius. Heet wassen betekent meestal dat je de noten na het wasje in de compostbak kunt gooien, terwijl je bij kouder wassen ook best drie keer met de wasnoten kunt doen. Tussen elke was is het wel aan te raden de noten goed op te laten drogen. Heb je een tuin? Dan kun je de noten zelfs na gebruik in de border leggen om daar te composteren.
Overigens is er niet alleen geen belasting voor het milieu met de noten zelf, maar is zie je ook aan de verpakking dat er goed nagedacht is over ecologisch verantwoorde methoden. Er komt namelijk geen plastic aan te pas. Het enige dat je niet kunt beïnvloeden op dit moment is de plek waar ze vandaan komen.
Ben je eenmaal blij met het resultaat van de wasnoten? Dan doe je er goed aan om een verpakking van twintig kilo te kopen. Zo ben je niet alleen goedkoper uit – een losse kilo kost rond de dertig euro en bij een grootverpakking zakt de prijs naar ongeveer tien euro per kilo -, maar is het vervoer van de noten ook minder belastend dan wanneer je elke keer kleine hoeveelheden bestelt.