Wat is het beste eco-wasmiddel dat milieuvriendelijk is? Wij onderzochten het en laten je hier onze aanraders zien. Lees verder en ontdek welk merk wij als beste aanwijzen…

Wanneer je oog hebt voor het milieu mag een milieuvriendelijk wasmiddel in je wasmachine natuurlijk niet ontbreken. Je let al op het scheiden van afval, je doet boodschappen met je eigen tas in plaats van elke keer plastic tassen te kopen en dan is wassen met een minder milieubelastend wasmiddel een logische volgende stap.

Onze zoektocht naar het beste eco-wasmiddel

Ecologisch wasmiddel bestaat nog niet zo heel lang. Maar de afgelopen jaren kun je merken dat mensen steeds meer stil gaan staan bij hun impact op het milieu. Klimaatverandering is in Nederland steeds beter merkbaar. Sinds enige tijd zijn er ecologische wasmiddelen op de markt. Natuurlijk willen wij ook ons steentje bijdragen, vandaar dat we ons erin zijn gaan verdiepen. Ons oude wasmiddel hebben we opzij gezet: we willen alleen nog ecologisch.

Waarom wij milieuvriendelijke wasmiddelen zijn gaan reviewen

Zoals gezegd, vinden we het op de redactie belangrijk ons steentje bij te dragen. Vandaar dat we ons zijn gaan bezighouden met milieuvriendelijke wasmiddelen. We reviewen eigenlijk alleen zaken die ons aan het hart gaan, of waar we grote belangstelling in hebben. wist je dat we van reviewen ons beroep hebben gemaakt? Ja, we reviewen eigenlijk alles wat los en vast zit, zolang het maar om mode gaat – onze grootste passie.

Deze kwamen als beste uit onze test

Laten we meteen kijken welke eco-wasmiddelen wij als beste hebben ervaren:

Onze #1 aanrader: Eco Egg of een andere eco wasbol

Het mooie van deze wasbol is dat je helemaal geen wasmiddel meer in je wasmachine hoeft te doen. In de bal vind je bepaalde mineralen in korrelvorm die gaan werken zodra je de wasmachine aan zet en er water bij komt. Hierdoor wordt al je kleding goed gewassen en heb je geen gezeur met pods die niet geheel oplossen bij een minder hete wasbeurt of waspoeder dat je kleding sneller laat verbleken.

Doordat de mineralen in de wasbol niet snel hun kracht tijdens het wassen verliezen, kun je ruim zevenhonderd keer gebruik maken van de bol. Dit betekent dat als je elke dag een was zou draaien, je ongeveer twee jaar met de bal kunt doen.

Reken maar eens uit wat de investering in zo’n wasbol je dan scheelt en dan heb je het nog niet eens over alle plastic verpakkingen waarin vloeibaar wasmiddel normaal zit waarmee je het milieu bespaart. Als de werking van de bal af is genomen hoef je de bal overigens nog niet weg te gooien, want je kunt de mineralen zelf vervangen door een navulverpakking te kopen.

De bol kun je prefereren in de parfumvrije variant, maar je kunt ook kiezen voor de geuren linnen of bloesem. Een belangrijk feit dat nog genoemd mag worden, is dat er geen vervelende chemicaliën in de wasbol zitten.

Hierdoor kun je deze manier van wassen prima toepassen bij gezinsleden met een gevoelige huid of bij baby’s. Gebruik je tot nu toe normaal wasmiddel en ontdek je een reactie op het wasmiddel? Probeer dan de eco wasbol en je zult snel het effect merken. Voor de echte fan is er trouwens ook voor de droger een wasbol te krijgen.

Onze Eco-aanrader voor vloeibaar wasmiddel

Zie je zo’n wasbol niet zitten? Dan zijn er ook alternatieven in de vorm van een vloeibaar wasmiddel. Merken als EcoTop, EcoLab, EcoClean en Le Chat waren vroeger niet verkrijgbaar, maar doordat de wensen van jou als klant gehoord worden door de wasmiddelenfabrikant zijn er steeds meer nieuwe producten op de markt.

Ook Dreft heeft een ecologisch verantwoord wasmiddel op de markt gebracht. Je kent het merk al van de normale vloeibare wasmiddelen voor bonte was of de specifieke producten voor wol en zijde. Wanneer je Dreft al eerder hebt gebruikt en tevreden met het wasresultaat was, kun je Dreft Eco eens proberen om het milieu een handje te helpen.

Veel van de wasmiddelen die minder schadelijk zijn voor de natuur kunnen voor zowel je witte als bonte was gebruikt worden. Dat is handig als je klein woont en niet zoveel plek in de wasruimte of badkamer hebt. Je hoeft dan maar een verpakking voor je was te kopen. Dit scheelt ook als je gewoon niet te veel over na wilt hoeven denken over welke was nou precies om wat voor wasproduct vraagt. Met een goed en milieuvriendelijk wasmiddel ben je dan in een keer klaar. 

Een natuurlijke manier van kleding wassen met wasnoten

Wasnoten worden ook wel wasnootschalen, zeepnoten of zeepbessen genoemd en als je het product nog niet kent loont het zich om je er eens in te verdiepen. De noten zijn de vruchten van Sapindus Mukorossi bomen die in de Himalaya in India groeien. In de noot zit de stof saponine en dit zorgt voor de reinigende werking wanneer het in contact komt met het water in je wasmachine.

De noot wordt overigens ook gebruikt voor het reinigen van de huid of in de afwasmachine en de noten blijven heel lang hun werking behouden. Je koopt de noten in een milieuvriendelijke verpakking vanaf een kilo en voor een was gebruik je ongeveer acht noten. Het ligt dan aan het soort was dat je wilt draaien hoe lang de noten hun werking blijven behouden.

Je kunt je voorstellen dat de noten bij een was van 95 graden Celsius sneller op zijn dan bij een was van 30 graden Celsius. Heet wassen betekent meestal dat je de noten na het wasje in de compostbak kunt gooien, terwijl je bij kouder wassen ook best drie keer met de wasnoten kunt doen. Tussen elke was is het wel aan te raden de noten goed op te laten drogen. Heb je een tuin? Dan kun je de noten zelfs na gebruik in de border leggen om daar te composteren.

Overigens is er niet alleen geen belasting voor het milieu met de noten zelf, maar is zie je ook aan de verpakking dat er goed nagedacht is over ecologisch verantwoorde methoden. Er komt namelijk geen plastic aan te pas. Het enige dat je niet kunt beïnvloeden op dit moment is de plek waar ze vandaan komen.

Ben je eenmaal blij met het resultaat van de wasnoten? Dan doe je er goed aan om een verpakking van twintig kilo te kopen. Zo ben je niet alleen goedkoper uit – een losse kilo kost rond de dertig euro en bij een grootverpakking zakt de prijs naar ongeveer tien euro per kilo -, maar is het vervoer van de noten ook minder belastend dan wanneer je elke keer kleine hoeveelheden bestelt.

Waarom je kritisch moet blijven op het aanbod eco wasmiddel

Je loopt altijd het risico dat bepaald wasmiddel als ecologisch en milieuvriendelijk wordt omschreven, maar dat stiekem helemaal niet is. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je helemaal niet zo duurzaam wast als de producent je wil doen geloven. Of je wast wél duurzaam, maar je wordt niet verteld dat het ‘eco’ wasmiddel op milieuonvriendelijke wijze geproduceerd wordt. Denk je aan duurzaam wassen, dan moet je natuurlijk ook naar de wasmachine zelf kijken.

Wat beloven eco wasmiddel producenten zoal?

Eco wasmiddel producenten willen je graag doen geloven dat jij het milieu redt. In hun reclames krijg je dan ook taferelen van bloemetjes en bijtjes te zien. Maar soms vrezen we weleens dat het slechts een druppel op een hete plaat is: in je eentje kun je het milieu niet redden. Daar staat tegenover dat heel veel kleine stapjes samen één grote sprong vormen.

Op deze criteria testen wij ecologisch wasmiddel

Goed ecologisch wasmiddel herken je wat ons betreft aan het volgende:

  • Het ecologische wasmiddel moet duurzaam wassen ook echt mogelijk maken
  • Verder moet het ecologische wasmiddel ook duurzaam zijn geproduceerd
  • Het ecologische wasmiddel moet net zo goed werken als iedere andere vorm van wasmiddel
  • Het wasmiddel mag ook niet heel veel meer kosten dan een andere vorm wasmiddel
  • Het wasmiddel moet voorzien zijn van uitgebreide instructies
  • Het wasmiddel moet te gebruiken zijn bij wassen op lagere temperaturen.

Onze ecologisch wasmiddel onderzoeksdata

Wist je dat we alle hieronder genoemde ecologische wasmiddelen ook echt in de praktijk hebben uitgetest? Dat is voor ons heel belangrijk, want het is de enige manier waarop we de kwaliteit van het product kunnen achterhalen. Per redactielid hebben we meerdere middelen uitgetest. Zo hebben we onze ervaringen naast elkaar kunnen leggen en conclusies getrokken.

Beste ecologische wasmiddel volgens de Consumentenbond

Het Waspoeder Wit van het merk Klok is door de Consumentenbond uitgeroepen tot het beste ecologische wasmiddel op de markt. Dat was tenminste ten tijde van de test in november 2019 het geval. Het wasmiddel krijgt de was veel beter schoon dan andere ecologische, huidvriendelijke middelen. Klok is zelf ook vriendelijk voor de huid en helpt huidirritatie tegen te gaan. Wist je dat het merk Klok in Nederland al meer dan honderd jaar bestaat?

Jouw ecologische wasmiddel vervolgstap

Zelf ecologisch wasmiddel aanschaffen? Een fantastisch idee. Je weet nu hoe het moet. Niet alleen hebben we gedeeld waar je bij eco wasmiddel precies op moet letten, ook hebben we je over de beste eco wasmiddelmerken verteld. Het is nu aan jou de eerste stap te zetten.

Was ze!