Soms ben je de kleur van je gordijnen ineens beu, maar je wilt ook niet meteen een berg geld gaan uitgeven aan nieuwe raambekleding. Het verven van je gordijnen is dan een makkelijke en goedkopere oplossing. Textielverf kun je echter voor nog veel meer soorten stof gebruiken.
Losse textielverf – #1 aanrader: Dylon
Het bekendste merk dat in je opkomt is waarschijnlijk Dylon. Het merk bestaat al heel lang en is dan ook bekend vanwege zijn goede prestaties. Je krijgt de verpakkingen in diverse formaten, waardoor je gericht het aantal gram voor jouw toepassing kunt kiezen. De meeste textielverven van Dylon kosten tussen de 5 en 15 euro en met een verpakking van 350 gram kun je iets meer dan een halve kilo stof intensief kleuren of iets meer dan een kilo stof minder intensief verven. Het hangt dus van jouw doel met de sterkte van de kleuring af hoeveel gram textielverf je nodig hebt. Het mooie is dat er geen maximum aantal gram voor het gebruik bepaald is. Je dient alleen te kijken hoeveel je wasmachine maximaal kan wassen, zodat je afhankelijk daarvan het aantal verpakkingen van de textielverf berekent.
Losse textielverf – #2 aanrader: Creotime
Een ander bekend merk is Creotime. Deze dekkende textielverf werkt ook wanneer je bijvoorbeeld de stoffen hoezen van meubelstukken een andere kleur wilt geven. Het helpt ook wanneer je donkerblauwe of zwarte meubelhoezen in de loop der tijd vaal geworden zijn. Elke keer dat je in je bank of fauteuil plaats neemt, schuur je over de stof en dit kan lichtere plekken in donkere stoffen veroorzaken. Met de textielverf kun je de vale plekken weer in zijn originele staat terugbrengen. Het hoeft dus echt niet altijd om een geheel andere kleur dan de originele kleur te gaan. Wil je wel een andere look – of het nu om de stoffen in je interieur gaat of bepaalde kleding wilt opfrissen – dan is het leuke van Creotime dat ze net als Dylon een heel groot assortiment aan opties hebben. Je krijgt
lichtblauw, geel, olijfgroen, wit, maar bijvoorbeeld ook goud. De kleuren van beide merken kunnen zelfs je inspiratie voor de rest van de metamorfose vormen.
Setjes met textielverf
Bij de sets met verf komt vaak een fun element kijken. Zo is het weer helemaal hip om je T-shirt een tie dye effect te geven. Tie dye bereik je door je kleren strak op te rollen en er een elastiek of touw omheen te wikkelen, zodat het goed blijft zitten. Daarna gebruik je de gewenste kleuren om de kleding te verven en wanneer je het elastiek of touw weer los maakt, ontstaat er een regenboog aan kleuren die als een waaier over de stof heen loopt. Je gebruikt deze techniek voor elk stofje dat je maar wilt. Behalve T-shirts kun je namelijk ook je sokken of een stoffen tas met de tie dye techniek verfraaien. Gebruik je favoriete kleuren en ontwerp je eigen look met deze leuke manier van textielverf.
De sets met tie dye verf kunnen een activiteit voor jou alleen zijn, maar wat dacht je ervan als het het hoofdthema van het feestje van je kind wordt wanneer het weer jarig is? Je haalt de verf in huis, zorgt voor voldoende beschermingsmiddelen van je kamer en de kinderen en laat iedereen zijn eigen T-shirt of tas verven. Het is een leuke, blijvende herinnering aan de verjaardag van je kind.
Waar let je op vóór de aanschaf van textielverf?
Voordat je textielverf gaat kopen is het belangrijk dat je een aantal zaken checkt. Deze informatie bepaalt namelijk voor welke textielverf je wilt gaan. Daarnaast kun je je op die manier ook voorbereiden op hulpmateriaal dat je wilt gebruiken.
Begin altijd met een inventarisatie van welke stoffen je wilt gaan behandelen. Op basis hiervan kies je je textielverf en ook de hoeveelheid die je nodig hebt voor het beoogde effect. Let op dat sommige materialen – zoals bijvoorbeeld bij gordijnen – een beschermde laag hebben, waardoor de stof niet of niet goed kan pakken.
Een test uitvoeren op een klein stukje van de stof kan dan aangeven of je verder wilt gaan of niet. Houd altijd in je achterhoofd dat het soort stof de intensiteit van het verfresultaat bepaalt.
Bedenk je ook van te voren of je je wasmachine wel wilt inzetten voor je verfproject. Niet iedereen vindt dit een prettig idee, hoewel de beschrijving van een textielverf ook altijd aangeeft hoe je je wasmachine na het gebruiken van de verf weer schoon krijgt.
Wil je geen wasmachine gebruiken of vraagt de verf om een andere manier? Zorg er dan voor dat je alle benodigde materialen in huis hebt om het bijvoorbeeld in een grote emmer te doen. Met kleine items zoals sokken of een enkel T-shirt, lukt het prima om een emmer in plaats van je wasmachine te gebruiken. Wil je je hele dekbedovertrek een andere kleur geven? Dan is de emmer geen goed idee.
Waar let je op tijdens het kopen van de textielverf zelf?
De verpakking informeert je altijd over het soort textielverf. Kies daarom gericht of het wasmachineverf, verf voor een was op de hand (emmer) of – zoals bij tie dye – verf is die je gericht op de stof aanbrengt. Bij sommige textielverven dien je na het verven nog voor fixatie te zorgen en je doet dit meestal door je stof te strijken. Heb je de smaak te pakken en wil je meer stoffen in huis of in je kledingkast van een ander kleurtje gaan voorzien? Wanneer je online textielverf bestelt, kun je vaak hoge kortingen krijgen bij de aankoop van meerdere verpakkingen tegelijk.