Wat zijn de beste textielstiften? Of je nu een originele activiteit zoekt voor tijdens een kinderzomerweek of als ontwerper je eigen design wilt meegeven aan een kledingstuk of ander stoffen voorwerp; iedereen kan zich uitleven met textielstiften. Lees verder voor de beste aanraders…

Losse textielstiften: #1 aanrader (Edding)

Textielstiften worden ook wel textielmarkers genoemd en je koopt ze los of in een set. Het voordeel van de losse textielstiften is dat je je eigen kleuren kunt kiezen en bestellen. Bij een set zijn de kleuren al voor je bepaald en dan kun je niet zoals bij verf de kleuren zelf mengen en daarna op stof aanbrengen. Zo kun je bij blauw bijvoorbeeld uit felblauw, orientblauw of lichtblauw kiezen Met de stiften van Edding heb je een goed merk te pakken. Bij de losse textielstiften betaal je ongeveer vijf euro per stift en de dikte van de punt van de marker ligt tussen de twee en drie millimeter.

De kleuren waar je uit kunt kiezen zijn prachtig voor fleurige ontwerpen. Met de verschillende kleuren groen en bruin maak je een mooi jungle design op een stoffen tas of op je witte sneakers die je niet meer schoon krijgt. Met geel, bruin en zwart kun je je items een toffe ananas print geven. Maar je hoeft niet per definitie voor kleur bij de marker te gaan, want met een dikkere, zwarte textielstift kun je op een T-shirt met contrasterende kleur (wit of felgeel) een woord of spreuk aanbrengen. Hiermee kun je iets specifieks uitdragen tijdens een vrijgezellenfeest of vakantie met vrienden, of je eigen karakter goed tot uitdrukking laten komen.

Sets textielstiften: #1 aanrader (Edding)

Bij de sets ben je een stuk goedkoper uit. Tien textielmarkers van een wat onbekender merk koop je al voor tussen de tien en vijftien euro, terwijl een set van tien markers van Edding ongeveer dertig euro kosten. De sets zijn gevuld met de belangrijkste kleuren, waaronder zwart, geel, lichtgroen, donkergroen, blauw, paars, blauw, oranje, roze en rood. 

Het voordeel van textielstiften ten opzichte van textielverf is dat je veel sneller gebruik kunt maken van je eigen gecreëerde producten. De verf van de stift is namelijk eerder droog dan gewone verf.

Gebruik zwart om extra nadruk te geven of kies voor vrolijke kleuren voor een blij effect.

Textielstiften voor kinderen (Crayola)

Wil je de textielmarkers met kinderen gaan gebruiken? Dan heeft het merk Crayola – dat je ook nog wel kent van de wasco krijtjes – sets met stiften speciaal voor deze doelgroep ontwikkeld. De markers hebben een fijnere punt dan die van Edding. Let er bij kinderen wel altijd op dat de kleine onderdelen van een stift verstikkingsgevaar kunnen vormen. Dus bij jongere kinderen zorg je er altijd voor dat er een volwassene bij de knutselactiviteit aanwezig is. Ook Bruynzeel heeft textielstiften in het assortiment.

Textielstift voor labels (Edding wasgoedmarkers)

Het kan wel eens handig zijn om bepaalde gegevens in de labels van kleding te zetten. Hiervoor krijg je aparte wasgoedmarkers. Deze stiften hebben een dunnere punt, waarmee je duidelijker in het label kunt schrijven. Om je geschreven tekst te fixeren hoef je deze verf niet te strijken zoals bij andere verf vaak het geval is. De tekst op het label blijft ook na het wassen van je textiel zichtbaar. De wasgoedmarker gebruik je niet alleen voor textiel van je kinderen (om onderscheid te maken tussen de sportkleding van kinderen met leeftijden die dicht bij elkaar liggen en verplicht schoolkleding dragen), maar kan ook handig zijn bij bedrijfskleding. Zo krijg je altijd je eigen spullen weer terug.

Andere vormen om textiel te verfraaien

In plaats van stiften of markers heb je nog meer mogelijkheden om je textiel te verfraaien. Om niet de hele stof te verven – zoals bij textielverf het geval is – zijn er ook tubes en sprays te koop. De tube heeft vaak een handig spuitstuk aan de bovenkant, waardoor je gericht en vaak strakker dan met een marker lijnen kunt trekken. Ook kan het materiaal van de verf die uit de tube komt dikker op het oppervlak van je kleding liggen. Dit kan een leuker effect geven bij T-shirts waar je tekeningen op wilt maken.

Met de textiel in een spray kun je wel grotere oppervlakken van een andere kleur voorzien, maar je kunt er ook bijzondere effecten mee bereiken. Zo tover je een eenvoudig, wit T-shirt met een gele spray en daarna pikzwarte letters snel om in een bijzondere top. Ook kun je met sjablonen werken, waarmee je de pikzwarte letters met textielstiften vervangt door dun karton. Leg een kader om de kartonnen letters en spray binnen het kader om een strakke tekst in een vierkant te krijgen.

Waar let je op bij het kopen van textielstiften?

Afhankelijk van wat voor doel je wilt bereiken met de textielstift, kies je voor een dikkere of dunne punt. Bij een strak ontwerp is één kleur vaak voldoende, maar bij bonte designs wil je liever een set met kleuren textielstiften bestellen. Wie originele kleuren wil gebruiken, kan beter losse markers kopen, zodat je je eigen kleurenpalet kunt samenstellen. Hiermee creëer je net wat uniekere objecten, dan wanneer je de standaardkleuren in een set hebt. Voor kinderen kies je aparte stiften die ook geschikt zijn voor het gebruik op jongere leeftijd.

Bij sommige textielstiften moet je voor een blijvende fixatie naderhand strijken, anders kan de tekst of tekening na het wassen vervagen of verdwijnen. Het voordeel van deze fixatie is dat je voor de strijkbeurt nog wel correcties kunt aanbrengen. Wanneer je foutjes hebt gemaakt, zijn ze nog wel makkelijk uitwasbaar en kun je je ontwerp na het wassen en drogen corrigeren.