Wat zijn de beste textielstiften? Of je nu een originele activiteit zoekt voor tijdens een kinderzomerweek of als ontwerper je eigen design wilt meegeven aan een kledingstuk of ander stoffen voorwerp; iedereen kan zich uitleven met textielstiften. In dit artikel hebben we voor je op een rijtje gezet hoe je een goede textielstift kunt herkennen, waar je ze kunt vinden en wat de beste merken en modellen zijn. Lees verder voor de beste aanraders…
Onze zoektocht naar de allerbeste textielstift
Waar je precies een textielstift voor gebruikt? Voor het bewerken van textiel natuurlijk. Een textielstift kun je eenvoudig op textiel aanbrengen, om vervolgens volgens de juiste lijntjes te knippen of op een andere manier te bewerken. In eerste instantie gebruikten wij gewone markeerstiften en permanentmarkers voor het bewerken van textiel. Dat was uiteraard geen succes. Dus zijn we overgestapt naar textielstiften. We hebben er nu meerdere geprobeerd.
Waarom wij textielstiften zijn gaan reviewen
Simpel: wij reviewen wat ons bezighoudt. Het bewerken van textiel is iets dat meerdere van onze redactieleden doen. We hebben dan ook al verschillende reviewartikelen geschreven over textiel en textiel gerelateerde zaken. Ditmaal zijn textielstiften aan de beurt. Omdat we er hier al een hoop van hebben uitgeprobeerd, kennen we de ins and outs en weten we exact waaraan een textielstift moet voldoen. Kortom: ze hebben geen verassingen meer voor ons.
Deze kwamen als beste uit onze test
Hieronder vind je onze twee aanraders:
Losse textielstiften: #1 aanrader (Edding)
Textielstiften worden ook wel textielmarkers genoemd en je koopt ze los of in een set. Het voordeel van de losse textielstiften is dat je je eigen kleuren kunt kiezen en bestellen. Bij een set zijn de kleuren al voor je bepaald en dan kun je niet zoals bij verf de kleuren zelf mengen en daarna op stof aanbrengen. Zo kun je bij blauw bijvoorbeeld uit felblauw, orientblauw of lichtblauw kiezen Met de stiften van Edding heb je een goed merk te pakken. Bij de losse textielstiften betaal je ongeveer vijf euro per stift en de dikte van de punt van de marker ligt tussen de twee en drie millimeter.
De kleuren waar je uit kunt kiezen zijn prachtig voor fleurige ontwerpen. Met de verschillende kleuren groen en bruin maak je een mooi jungle design op een stoffen tas of op je witte sneakers die je niet meer schoon krijgt. Met geel, bruin en zwart kun je je items een toffe ananas print geven. Maar je hoeft niet per definitie voor kleur bij de marker te gaan, want met een dikkere, zwarte textielstift kun je op een T-shirt met contrasterende kleur (wit of felgeel) een woord of spreuk aanbrengen. Hiermee kun je iets specifieks uitdragen tijdens een vrijgezellenfeest of vakantie met vrienden, of je eigen karakter goed tot uitdrukking laten komen.
Sets textielstiften: #1 aanrader (Edding)
Bij de sets ben je een stuk goedkoper uit. Tien textielmarkers van een wat onbekender merk koop je al voor tussen de tien en vijftien euro, terwijl een set van tien markers van Edding ongeveer dertig euro kosten. De sets zijn gevuld met de belangrijkste kleuren, waaronder zwart, geel, lichtgroen, donkergroen, blauw, paars, blauw, oranje, roze en rood.
Het voordeel van textielstiften ten opzichte van textielverf is dat je veel sneller gebruik kunt maken van je eigen gecreëerde producten. De verf van de stift is namelijk eerder droog dan gewone verf.
Gebruik zwart om extra nadruk te geven of kies voor vrolijke kleuren voor een blij effect.
Aanraders in specifieke situaties
Textielstiften voor kinderen (Crayola)
Wil je de textielmarkers met kinderen gaan gebruiken? Dan heeft het merk Crayola – dat je ook nog wel kent van de wasco krijtjes – sets met stiften speciaal voor deze doelgroep ontwikkeld. De markers hebben een fijnere punt dan die van Edding. Let er bij kinderen wel altijd op dat de kleine onderdelen van een stift verstikkingsgevaar kunnen vormen. Dus bij jongere kinderen zorg je er altijd voor dat er een volwassene bij de knutselactiviteit aanwezig is. Ook Bruynzeel heeft textielstiften in het assortiment.
Textielstift voor labels (Edding wasgoedmarkers)
Het kan wel eens handig zijn om bepaalde gegevens in de labels van kleding te zetten. Hiervoor krijg je aparte wasgoedmarkers. Deze stiften hebben een dunnere punt, waarmee je duidelijker in het label kunt schrijven. Om je geschreven tekst te fixeren hoef je deze verf niet te strijken zoals bij andere verf vaak het geval is. De tekst op het label blijft ook na het wassen van je textiel zichtbaar. De wasgoedmarker gebruik je niet alleen voor textiel van je kinderen (om onderscheid te maken tussen de sportkleding van kinderen met leeftijden die dicht bij elkaar liggen en verplicht schoolkleding dragen), maar kan ook handig zijn bij bedrijfskleding. Zo krijg je altijd je eigen spullen weer terug.
Andere vormen om textiel te verfraaien
In plaats van stiften of markers heb je nog meer mogelijkheden om je textiel te verfraaien. Om niet de hele stof te verven – zoals bij textielverf het geval is – zijn er ook tubes en sprays te koop. De tube heeft vaak een handig spuitstuk aan de bovenkant, waardoor je gericht en vaak strakker dan met een marker lijnen kunt trekken. Ook kan het materiaal van de verf die uit de tube komt dikker op het oppervlak van je kleding liggen. Dit kan een leuker effect geven bij T-shirts waar je tekeningen op wilt maken.
Met de textiel in een spray kun je wel grotere oppervlakken van een andere kleur voorzien, maar je kunt er ook bijzondere effecten mee bereiken. Zo tover je een eenvoudig, wit T-shirt met een gele spray en daarna pikzwarte letters snel om in een bijzondere top. Ook kun je met sjablonen werken, waarmee je de pikzwarte letters met textielstiften vervangt door dun karton. Leg een kader om de kartonnen letters en spray binnen het kader om een strakke tekst in een vierkant te krijgen.
Waarom je kritisch moet blijven op het textielstift aanbod
Het aanbod textielstiften is uiteraard groot. Dat krijg je met producten waar veel vraag naar is: hier komt ook steeds meer aanbod van. Dat heeft voor- en nadelen. Het nadeel is dat het steeds moeilijker wordt om door de bomen het bos te zien en dat je niet in een oogopslag kunt zien welke stift de beste is. Een voordeel is dat je veel meer keuze hebt. Hoe beter je je inleest, hoe groter de kans is dat je een voltreffer hebt en de beste textielstift te pakken krijgt.
Textielstiften: onze scepsis overwonnen
In eerste instantie waren we wat sceptisch over het fenomeen textielstift. Waarom nu een speciale stift aanschaffen alleen voor textiel? Dit was ons niet helemaal duidelijk. Tot we met een gewone stift textiel gingen bewerken en er al snel achter kwamen dat dit totaal niet werkte.
Dit zullen textielstift producenten je beloven
Uiteraard zullen producenten van textielstiften je beloven dat hun textielstift de beste is. Je zult met hun stift het makkelijkste textiel kunnen bewerken. Bovendien is de stift handig in gebruik, ligt hij fijn in de hand, gat hij lang mee, is hij het goedkoopst en stinkt hij niet. Ons advies: vertrouw niet op de beloften van de makers, maar op de reviews die je over het product leest. Eerst zien, dan geloven: dat is de belangrijkste regel bij de aankoop van een product.
Op deze criteria beoordelen wij textielstiften
Een textielstift beoordelen we op het volgende:
- Allereerst moet de textielstift betaalbaar zijn
- Nog belangrijker is dat de textielstift ook écht werkt op textiel
- Als de stift ook op andere stoffen werkt, is dat mooi meegenomen
- De stift moet prettig in de hand liggen
- De stift mag niet lekken
- Ook is het fijn als de stift niet té sterk ruikt.
Afhankelijk van wat voor doel je wilt bereiken met de textielstift, kies je voor een dikkere of dunne punt. Bij een strak ontwerp is één kleur vaak voldoende, maar bij bonte designs wil je liever een set met kleuren textielstiften bestellen. Wie originele kleuren wil gebruiken, kan beter losse markers kopen, zodat je je eigen kleurenpalet kunt samenstellen. Hiermee creëer je net wat uniekere objecten, dan wanneer je de standaardkleuren in een set hebt. Voor kinderen kies je aparte stiften die ook geschikt zijn voor het gebruik op jongere leeftijd.
Bij sommige textielstiften moet je voor een blijvende fixatie naderhand strijken, anders kan de tekst of tekening na het wassen vervagen of verdwijnen. Het voordeel van deze fixatie is dat je voor de strijkbeurt nog wel correcties kunt aanbrengen. Wanneer je foutjes hebt gemaakt, zijn ze nog wel makkelijk uitwasbaar en kun je je ontwerp na het wassen en drogen corrigeren.
Onze onderzoeksdata voor textielstiften
De textielstiften die wij in dit artikel bespreken, hebben we ook echt in de praktijk getest. Dat houdt in dat meerdere redactieleden de stiften hebben uitgeprobeerd op meerdere soorten textiel. Onze testjes vonden niet op één dag plaats, maar over een periode van weken.
De beste textielstiften volgens Consumentenbond, Kassa, Radar
Helaas heeft de Consumentenbond nog geen artikel gewijd aan textielstiften. Datzelfde geldt voor Radar en Kassa. Deze instituten staan erom bekend dat ze met grote regelmaat artikelen online zetten waarin verschillende huishoudelijke producten uitgebreid besproken en gereviewd worden. Als er iets niet deugt aan een product of als het verkooppraatje onjuist is, hoor je dat ook. Wellicht wordt er in de toekomst ook iets over textielstiften geschreven.
Jouw textielstift vervolgstap
Wie zich bezighoudt met textielbewerking – of het nu textiel van kleding of een andere vorm van textiel is, – heeft een textielstift nodig. Gelukkig is het aanbod groot en divers. In dit artikel hebben we je onze aanraders gegeven. Je weet waar je op moet letten. Waar wacht je nog op?
>> Bekijk hier onze #1 aanrader, namelijk van het merk Edding
Schrijf ze!
Wat is de invloed van textielmarkers op de mate van UV bescherming van katoen?