Wat is de beste textiellijm? Een tube textiellijm in je keuken of garage kan altijd handig zijn. Zo kun je kleine reparaties uitvoeren aan kleding of andere stoffen die gescheurd zijn. Je kunt ook grotere oppervlakken aan elkaar hechten door middel van een makkelijk aan te brengen textiellijm. Lees verder voor onze aanraders…

De #1 aanraders onder de bekende merken, ook voor het lijmen van textiel

Bison en Collall ken je ook van de lijm of kit voor andere soorten oppervlakken.

Aanrader: Collall

Collall wordt vaak op basisscholen gebruikt in de knutselles, omdat het een lijm is dit makkelijk te verwijderen is bij ongelukjes. Van ditzelfde merk krijg je ook textiellijm en hiermee kun je diverse projecten aanpakken.

Zo kun je – wanneer je bijvoorbeeld geen naaimachine in huis hebt om stof om te zomen – de rand van een bepaalde stof omslaan en vastlijmen. Op deze manier is het een nuttige toevoeging aan je klusmateriaal. Maar het blijft niet alleen bij klussen, want ook voor decoraties biedt Collall oplossingen. Denk maar eens aan de carnaval bij het versieren van je carnavalskostuum. Je plakt makkelijk kralen en andere glinsterende details op de stof van je carnavalspakje.

Aanrader: Bison

Ook Bison ken je al en dat is vooral vanwege zijn krachtige eigenschappen bij het kitten. Als textiellijm gebruik je het voor bijvoorbeeld het plakken van je tent. Het kan altijd gebeuren dat er tijdens een storm of door te struikelen met een scherp voorwerp in je hand een scheur in je tentdoek ontstaat.

Deze lijm zou dan ook een onderdeel van je standaarduitrusting tijdens je vakantie moeten zijn. Je plakt er overigens niet alleen stoffen als tentdoek mee, maar kunt ook groter denken. Wanneer je je huis opnieuw aan het inrichten bent, kun je de mat bij de voordeur of een tapijt in je woonkamer vastlijmen aan het ondervlak.

Vaak heb je bij de voordeur nog een houten plaat die naar de kruipruimte gaat. Het betegelen van deze plaat is geen goed idee, terwijl je met een handige droogloopmat direct een mooie en nuttige afwerking bij binnenkomst hebt.

Minder bekende merken textiellijm

Voor het lijmen van stof, vilt en leer en het aanbrengen van applicaties kan de HT2 textiellijm van Gütermann uitkomst bieden. De naam klinkt je wellicht niet bekend in de oren, maar de lijm wordt veel in de creatieve industrie gebruikt. Het merk heeft een variant die alleen voor stoffen is, maar met de HT2 lijm kun je ook PVC en nog andere stoffen aan elkaar hechten. Voordat je een tube van Gütermann aanschaft is het dus wel handig om even te checken welke materialen je precies aan elkaar wilt gaan lijmen. Er zit namelijk niet alleen verschil in de werking, maar het kan je ook in prijs schelen.

Een ander minder bekend merk is Pronty. Het voordeel dat je met deze textiellijm hebt, is dat je je gerepareerde kleding nog gewoon kunt wassen en strijken. Bij tentdoek is dat wellicht niet van belang, maar zelfs als je een scheurtje in een winterjas wilt repareren gaat die op zijn minst een keer per winterseizoen in de wasmachine. Bij kinderen kan kleding sowieso sneller schade oplopen en zolang ze niet in een gigantische groeispurt zitten, wil je ook daar regelmatig blijven wassen en drogen.

Ook het merk Prym kom je regelmatig tegen bij het verlijmen van materialen, maar het gaat dan meestal om leer als basisstof. Heb je schoenen of een leren tas of portemonnee die je wilt repareren, dan kan dit merk je vaak beter helpen dan andere merken. Deze textiellijm kan ervoor zorgen dat je oude beurs van opa weer in bruikbaar wordt. Je kunt hem dan weer bij je dragen, in plaats van alleen maar in je lade zo af en toe bekijken.

Snelle oplossing voor kleine scheuren

Je wilt niet altijd met lijm aan de slag. Het kan – als je niet gewend bent aan het verlijmen van stoffen of de verkeerde werkwijze gebruikt – lelijke vlekken geven. Bij kleding is het dan de vraag of je het nog wel wilt dragen. De oplossing hiervoor ligt in de plastic reparatiestukjes (vaak repair patches genoemd) die je over het te repareren gedeelte van kleding strijkt.

Het voordeel van deze reparatielapjes is dat je ze op maat kunt knippen. Je hoeft dus niet de hele patch te gebruiken als het maar een klein scheurtje is. Ook als je haast hebt werkt een patch beter, want waar lijm vaak meerdere uren nodig heeft om goed te hechten en helemaal droog te zijn, kun je na het strijken van de patch op je stof al na een uur het kledingstuk weer gebruiken.

Dit is dus perfect voor noodoplossingen en door het waterdichte materiaal van het reparatiestukje kun je het zelfs bij een luchtbed of zwembad gebruiken waar een gat in is ontstaan. Je dient het dan echter niet meteen weer op te pompen en hebt dan wat meer geduld nodig voor je het weer mag gebruiken. Te snelle en te hoge belasting kan je reparatie dan namelijk ongedaan maken en dan was al je moeite voor niks.

Waarop moet je letten bij de aanschaf van textiellijm?

Het hangt helemaal van je project af welke textiellijm voor jou het beste resultaat geeft. Voor kleding wil je een lijm die geen kleur afgeeft en niet vlekt. Mocht je toch een vlek gemaakt hebben, dan wil je weten hoe je deze kunt verwijderen en op welke manier je dit het beste kunt doen.

Ook de ingrediënten zijn van belang, want je krijgt textiellijmen die licht ontvlambaar zijn. Hiermee wil je goed oppassen, omdat het schade aan kunnen richten als het bijvoorbeeld per ongeluk in je ogen terecht komt na het wrijven. Wanneer je met kinderen aan een knutselwerkje met stof gaat beginnen, is deze lijm niet aan te raden.

Ook hoe je de lijm aan dient te brengen is van belang. Heb je er nog extra attributen voor nodig of niet? En hoe stevig moet de lijm zijn? Het maakt nogal een verschil of je iets met stof als decoratie aan het maken bent (de stof van een oude pop lijmen die in je kast staat), of dat je een windscherm probeert te repareren dat komende zomer weer zijn werk moet kunnen doen.

Ook of je de stof daarna nog kunt wassen of strijken kan voor jou bepalend zijn. En als je de stof wilt kunnen wassen, is er dan een maximum aantal graden Celsius waarop je de wasmachine met de lijm kunt gebruiken? Het zijn allemaal karakteristieke elementen van textiellijmen die je voor de ene of de andere doen kiezen.