Wat is de beste stofschaar? Een stofschaar vind je onder diverse andere namen in de winkel en op internet, zoals: kledingschaar, coupeuseschaar, textielschaar en kleermakerschaar. De kern van elk van deze scharen is dat je er textiel mee kunt knippen. Er is echter nogal wat keuze bij stofscharen en die kan bepalend zijn voor de kwaliteit tijdens het (kort- of langdurig) gebruik ervan. Daarom vind je hier onze beste keuzes…

Soorten textielscharen

Je kunt allereerst kiezen uit een gewone stofschaar of de schaar met de kartelrand. De kartelschaar kun je gebruiken wanneer je specifieke randen wilt versieren die aan de buitenkant zichtbaar zijn. Dit kan als je met stoffen aan het knutselen bent. De kartelschaar werkt ook goed wanneer je de rand van een voeringstof wilt knippen. Deze stof rafelt namelijk amper en daarbij werkt de kartelschaar beter dan een gewone textielschaar.

De #1 en #2 beste stofscharen: Kai en Prym

De beste merken van stofscharen zijn Kai en Prym. De prijzen voor de scharen van deze merken beginnen bij ongeveer twintig euro en lopen op tot rond de honderd euro. Ook krijg je scharen die specifiek voor het knippen van een bepaalde stof bedoeld zijn, zoals bijvoorbeeld voor het knippen van Kevlar. Het helpt dus wanneer je voor de aanschaf van een nieuwe textielschaar weet welke stoffen en materialen je er allemaal mee wilt gaan knippen.

De prijs van een textielschaar

Gebruik je de schaar alleen hobbymatig of maar een enkele keer? Dan kan dit meespelen bij je keuze voor een textielschaar. Je wilt dan wellicht geen honderd euro uitgeven, maar een goedkoper model kiezen. Bij regelmatig of professioneel gebruik telt niet alleen de prijs, maar juist wat je extra krijgt voor die prijs. Je hebt namelijk scharen met een vorm van stuurbekrachtiging (zoals die van Robuso), waarmee je veel minder kracht hoeft te zetten bij het knippen dan bij een normale textielschaar.

Ook zijn er scharen die het scharnier verder naar het midden hebben zitten, in plaats van op een derde van de ogen van de schaar. Hierdoor is het gewicht beter verdeeld en hoeft je hand niet de hele tijd het zwaarste deel (de messen) horizontaal te houden. Dit voelt prettiger voor je hand en pols bij het langdurig knippen van textiel.

Speciale schaar voor dikkere stof

Je kent het merk Fiskars waarschijnlijk wel van het uitgebreide assortiment tuinmateriaal. Ze hebben snoeischaren voor dikke en dunnere takken, snoeischaren op langere stelen en ook bijlen en zagen. De expertise van het knippen hebben ze voor je omgezet in een lijn met scharen en behalve gewone scharen krijg je van Fiskars ook een speciale schaar voor stoffen die wat dikker zijn. Vaak vind je het design van de scharen van Fiskars iets prettiger, want ze liggen fijner in de hand door toepassingen als het softgrip systeem.

Apart snijmiddel

Geen schaar, maar wel een manier om textiel in stukken te krijgen is het rolmes of de rolsnijder. Je gebruikt dit middel vaker bij hobbymatig knippen, bijvoorbeeld als je van patchwork of quilten houdt.

Je gebruikt de rolsnijder dan voor het snijden van kleinere lapjes stof om deze later aan elkaar te naaien. Je kunt het ook specifiek inzetten wanneer je leer wilt snijden. Door het rolmechanisme krijg je een meer vloeiende lijn en is het dan ook veel makkelijker om een rechte lijn te snijden, dan bij het gebruik van een schaar.

Zeker bij een materiaal als leer wil je liever geen overgangen zien die tijdens het knippen wel eens kunnen ontstaan. De rand van het leer kan namelijk aan de buitenkant van een ontwerp zichtbaar blijven.

Extra hulpmiddel tijdens textielbewerking

Een draadknipper is een klein schaartje en helpt je bij het draadjes tijdens het naaien of borduren te knippen. De draadknipper heeft meestal geen scharnier in het midden, maar functioneert door middel van een veer aan het einde van het gedeelte dat je in de hand vasthoudt. Aan het andere einde zitten dan twee scherpe snijvlakken die het draadje doorknippen. Een draadknipper is wat handzamer en ligt prettiger in je hand dan een grote textielschaar. Voor kleine klusjes ben je met dit schaartje goed geholpen.

Waar let je op bij het kiezen van een stofschaar?

Bepaal allereerst waar je je textielschaar voor wilt gaan gebruiken. Is het ter vervanging van een andere schaar? Dan heb je hier al ervaring mee en weet je inmiddels of je dezelfde of juist een andere wenst.

Bij een nieuwe schaar hangt het ervan af hoe vaak je de schaar denkt te gaan gebruiken. Heb je af en toe een project waarbij je stoffen wil knippen? Of heb je een beroep als textielbewerker en heb je de stofschaar vaker in je hand dan hij op je werkplek ligt?

Een kwalitatief goede schaar mag dan best iets meer kosten. Je hebt er veel langer plezier van en krijgt minder klachten bij een ergonomisch ontwerp van de stofschaar. Je kunt er dan zelfs over nadenken of je niet een aantal textielscharen wilt hebben om zo regelmatig te kunnen wisselen als dat beter is.

Verder kan de lengte van de schaar – en daarmee ook het knipgedeelte – verschillen. De meeste stofscharen die je kunt kopen zijn tussen de 20 en 30 centimeter lang. Bij het knippen van langere lappen stof wil je een langere schaar, zodat je sneller kunt knippen.

Als laatste – maar zeker niet onbelangrijk – is of je links- of rechtshandig bent. Net zoals bij gewone scharen die je in je keukenlade hebt liggen, kan het bij een stofschaar ook prettig zijn om een middel te hebben dat bij je voorkeurshand past.